18 December 2011

sakit kepala...


selamat pagi semua! semuanya sihat hari ni? kalau sihat alhamdulillah... kenapa, ada org sakit kepala ye? takpe2.. jgn risau... hari ni saya nak share sedikit pasal sakit kepala ni...

siapa pernah sakit kepala, angkat laptop anda tinggi2... wah, ramainya pernah sakit kepala... saya pasti semua org pernah rasa sakit kepala sebab semua manusia tidak lari drpd masalah... (ada kaitan ke??)... kredit untuk majalah ana muslim edisi 16 atas informasi yg diberikan... tepuk tgn....thanks juga pada google translate kerana telah mentranslatekan informasi2 yg diberi..
sorry sebab gambarnya tak jelas... maklumlah, jurugambar tak profesional..

   apa itu sakit kepala?
sakit kepala ialah kesakitan yg berlaku di luar tengkorak anda , dlm saraf, salur darah dan otot di atas    kepala dan leher anda...
ala.... kesiannya kucing ni.. dia sakit kepala...

  mengapa kita mendapat sakit kepala
walaupun tiada sesiapa yg tahu dgn tepat mengapa kita mendapat sakit kepala, namun terdapat beberapa faktor yg boleh menyumbang kepada sakit kepala..antaranya ialah:
     kesakitan disebabkan oleh selsema
     berjaga hingga tgh malam
     melangkau makanan 
     bermain di luar matahari panas terlalu lama
     mkn makanan seperti keju dan buah oren dgn kuantiti yg sgt banyak
     menghidu bau yg kuat
     dan yg paling penting... merenung skrin komputer atau televisyen dgn terlalu dkt..
          (blogger bloggie sekalian jgn buat mcm ni tau)

  cara untuk merawat sakit kepala
sakit kepala ringan mudah untuk dirawat. di sini terdapat beberapa cara untuk menghilangkan sakit 
kepala.
    bersantai dan berehat
         memasang musik yg menenangkan sambil merehatkan diri di atas sofa yg selesa.anda boleh memilih
         jenis muzik yg sesuai dgn mood anda.bunyi angin lautan atau muzik klasik adalah disarankan..
     pernafasan berirama
          ini dilakukan dgn menarik dan menghembus nafas dgn perlahan2..apabila anda menarik nafas, kira 
          perlahan2 selama lima saat. begitu juga apabila anda menghembus nafas.
     mengambil tidur yg pendek
          hanya berbaring dan berehat di atas katil anda sendiri. tidak mengambil tidur yg terlalu lama kerana 
          sakit kepala anda mungkin akan menjadi lebih teruk. tidur antara 30 minit hingga satu jam adalah yg 
          sebaik2 nya...

sekiranya sakit kepala anda bertambah teruk, pergi jumpa doktor cepat2 tau! 

~dah abis dah~
semoga info ni berguna untuk korang semua...
          .

                                             

4 conteng-conteng:

purplekyu^_^ said...

adk di-tag http://everyoneolweztherebutnot4me.blogspot.com/2011/12/3rd-giveaway-by-yana.html

:)
btw, comel kuma2 tu :D

Nurul Syafikah Bakar said...

thanks 4 the info...sy x slalu pening2..tpi dlm klas slalu mengantuk mengadap laptop..tapi tu dlu la

puteri nur afiqah said...

@purplekyu: okey

puteri nur afiqah said...

@Nurul Syafikah Bakar
hihi. saya pun same jugak kadang2..