31 December 2012

Study, Study, Study !

moshi2 semua

selamat membuka buku kepada sesiapa yang masih belajar..
Yeah ! that's me..

sedar tak sedar hari ni dah 31 disember.. Yeah, dan ini adalah entri terakhir saya pada tahun 2012.. Huhu.. Dan sekarang ni makin ramai yang meng'countdown' di  dan makin ramai yang post 'uwaa.. tak nak balik sekolah' dan macam- macam lagi yang sama waktu, seangkatan, sama erti dan sinonim dengannya.. *yeahh, korang mematahkan semangat saya yang berkobar- kobar nak pergi sekolah..   huhu*

Bila sebut tentang sekolah, perkara yang akan terbayang di fikiran kita ialah pen, pensel , pemadam, pembaris dan semestinya BELAJAR.. Kenapa belajar? Bukan bermain ? Sebab tugas pelajar adalah belajar bukan bermain.. Korang nampak tak chemistry di antara belajar dan pelajar.. Nampak kan ?

So, for the entry yang bertajuk Study, Study, Study ! ni, semestinya saya nak sharekan pasal belajar.. Our topic today is 'Adab belajar',, Nak tahu apa adab adab semasa belajar ? Jom tengok.. 

Adab Menuntut ilmu..


 Niat yang ikhlas
"Sesiapa yang menuntut ilmu kerana selain daripada Allah ataupun menghendaki menuntut ilmu (sebaliknya) selain daripada Allah, maka disediakan tempat duduknya daripada neraka." [HR Tarmizi]
 Beradab dengan orang yang memberi ilmu
"Sesiapa yang ingin dibuka hatinya oleh Allah, maka hendaklah ia berkhalwah, sedikit makan, menjauhi daripada bergaul dengan orang yang bodoh, dan membenci orang yang tidak berlaku adil dan tidak beradab daripada kalangan mereka yang berilmu" [Kitab Majmuk, Syarah Mazhab, jilid 1, m/s 31] 
 Bersabar dalam menuntut ilmu
"Tidak diperolehi ilmu kecuali dengan bersabar atas kesengsaraan." [Kitab Muntalaqat Talib al Ilmi, Husin Ya'cob, m/s: 237
 Tulis setiap yang dipelajari
"Tidak ada seorangpun daripada sahabat Rasulullah SAW yang paling banyak meriwayatkan hadis kecuali Abdullah bin Amr bin al Asr, maka sesungguhnya dia telah menulis dan aku tidak menulis" [HR Ahmad dan Baihaqi]
 Rendah diri
"Kami diperintahkan supaya tawadhu' (rendah diri) kepada siapa yang kami pelajari ilmu daripadanya." [Kitab Muntalaqat Talib al Ilmi, Husin Ya'cob, m/s 274]
 Menjauhi dari kenyang yang berlebihan
"Sebesar-besar perkara yang menolong seorang penuntut ilmu dengan kefahaman dan tidak rasa jemu adalah makan sekadarnya daripada makan yang halal." [Kitab Fadhlu al Ilmi wa Adab Talabihi, m/s 222]
 Tidur yang sedikit
"Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa berada di dalam taman-taman (syurga) dan mata air, mereka mengambil apa yang diberikan Tuhan kepada mereka. Sesungguhnya mereka sebelum itu (di dunia) adalah orang-orang yang berbuat baik; mereka sedikit sekali tidur di waktu malam dan pada akhir malam mereka meminta ampun (kepada Allah SWT)." [Az Zariyat 51 : 15 – 18]
 Kurangkan berkata- kata yang tidak bermanfaat
"Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka bercakaplah dengan perkataan yang baik ataupun diam." [HR Bukhari dan Muslim]
kredit  I Luv Islam
nak lagi adab belajar ? klik  sini

lastly, renung renungkan ayat ini..
Kegagalan dalam kemuliaan adalah lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan.. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia daripada memberi dengan banyak tapi diringi dengan riak..
#Al- Fatihah untuk anak kucing saya yang baru meninggal sebentar tadi....




~dah abis dah~




30 December 2012

yea ! tahun baru dah nak tiba !

moshi2 semua..

Rabu cari Khamis nak tanya nampak tak Jumaat agar ingatkan Sabtu supaya bagitau Ahad supaya tak lupa mesej kat Isnin yang Selasa ni tahun baru !
Err.. Macam awal sangat la pulak nak update pasal tahun baru ni ? Bukannya apa, takut pulak lepas ni tak sempat nak update.. Barang sekolah tu pon belum di'packing' sepenuhnya.. Hoho *masih belum menerima hakikat yang pintu pagar sekolah sudah terbuka luas untuk menyambut saya*.. 

Sedar tak sedar tahun 2012 bakal melabuhkan tirai tak lama lagi.. Semetinya tahun 2012 telah banyak meninggalkan kenangan buat saya.. Bukan sekadar manis dengan pahit je, tapi masam masin kelat payau tawar pon ada tau ! Dan tak lama lagi, tahun 2013 akan bermula ! Ha, tengok tu.. tahun 2013 dah lambai lambai dah kat kita .. Yeah, bukan main eksited dia..

Bila sebut je tahun baru kan, ada satu perkataan yang akan terbayang dalam kotak memori kita.. Apa dia ? Yeah.. AZAM.. Korang kenal tak siapa azam ni ? Dia ni bukannya jiran sebelah rumah  korang dan dia ni bukanlah Pak Cik Azam yang jual ais kacang kat seberang jalan.. Habis, dia ni siapa ? Jangan pening pening, jom kita kenal sikit dengan 'azam'

 Maksud azam menurut kamus dewan bahasa *edisi yang keberapa entah* ialah kemahuan (keinginan, cita-cita) yang sangat kuat, tujuan (yang sesungguhnnya)
Azam dalam pelbagai bahasa:
Inggeris: intention  Arab: نية  Cina: 意向  India: इरादा
Jepun: 意図  Korea: 의사
Ha, macam macam bahasa kita belajar hari ni, kan ? Pandai tak saya ? *heh, padahal google translate yang pandai*.. Korang tau tak macam mana nak sebut ? Tak tau ? Saya lagi la tak tau.. Huhu..Kalau korang nak tahu, korang pergi tanya kat google translate yer...

Azam saya tahun ni adalah seperti yang berikut:
 Nak jadi manusia yang lebih baik daripada sebelum ni
Cara: sentiasa memperbaiki diri
 Nak belajar rajin- rajin..
Cara: tak nak tidur dalam kelas time cikgu mengajar. Beri tumpuan sepenuhnya. Jangan buat perkara merapu merepek time prep
 Terima PBS dengan seadanya..
Cara: tak nak dah asyik merungut bersungut macam cencurut pasal PBS ni..
 Nak mengemukkan badan.. Hoho.. Tak nak dah kurus macam lidi dah..
Cara: nak makan banyak- banyak.. hehe.. mesti nak paling kurang pon 2 kg..
 Nak jadi kakak angkat yang baik..
Cara: sentiasa ambil berat pasal adik angkat
 Nak khatamkan Al- Quran at least 2 kali setahun
Cara: sentiasa baca Al- Quran tiap- tiap kali sebelum solat berjemaah kat surau dan khatamkan Al- Quran sekali pada bulan ramadhan
 Nak buat segmen
Cara: buat segmen time cuti sekolah.. Korang join tau nanti.. hehe

Maybe banyak lagi tapi rasanya setakat ni jelah yang boleh saya kongsikan.. Korang semua doakan supaya azam- azam saya ni tercapai..

Lastly, sebelum saya menamatkan entri hari ni, jom kita tengok macam mana cara cara nak membina azam yang betul.. 

Panduan membina azam baru
 Mulakan dengan niat
 Tetapkan matlamat
 Kenal pasti kekuatan dan kelemahan diri
 Tanamkan sifat-sifat positif dalam diri
 Berserah dan bertawakkal

Kredit:  sini

 Dalam hidup ini adakalanya kita perlu menangis agar kita sedar hidup ini bukan hanya untuk bergembira dan ketawa.. Adakalanya kita perlu ketawa agar kita tahu menghargai nilai setitis air mata.. Kalau kita tidak merasa kesulitan hari ini, kita tidak akan rasai kemanisan kemudian hari, tidak salah untuk sesekali kita perlu derita untuk mengenal erti bahagia.. Sesekali kita perlu kecewa untuk kita kenal erti kejayaan.. Sesekali kita perlu menangis untuk kita syukuri nikmat yang diberi.. Sesekali kita perlu terhiris untuk kita kenal diri kita sendiri..

 Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan..



~dah abis dah~



29 December 2012

Segmen Back to School by Aen Hwaii

moshi2 semua

Hari- hari terakhir menatap dan menaip bersama keyboard.
Huhu..

Wokeyh, hari ni saya dengan semangat berkobra- kobranya *err.. I mean berkobar- kobarnya* nak join 'Segmen Back to School by Aen Hwaii'.. Wohoo, tetiba terbayang pulak sekolah sedanag lambai- lambai tangan kat saya.. Okey, saya tahu awak dah tak sabar nak sambut saya kan ? Huhu.. Dan nampak gayanya ini adalah segmen yerakhir yang akan saya join pada tahun 2012 ni..

nak join ? klik banner kat atas

Kak Aen suruh saya jawab soalan exam ! Wah, excited kemain saya nak jawab soalan ni.. Maklumlah, dah lama tak duduk jarak jarak sambil jawab exam dengan muka tensionnya.. Wakaka.. Padahal bila nak exam muka sayalah yang terlebih cuka sambil memprovok dan memprotes ' Kenapalah ada exam~' And here comes the question for ujian akhir tahun...

 Apakah kenangan lucu kamu mula- mula masuk sekolah ? *ceritakan*
Pada suatu hari yang indah ditemani burung burung yang berkicauan... waktu tu saya baru je menjadi budak form 1.. Selepas pendaftaran, saya dibawa masuk ke dalam sebuah bilik rahsia yang diberi nama 'dorm'.. Kat dalam dorm tu, saya nampak ada 8 katil bertingkat.. Saya pulak terpaksala tidur kat katil atas.. Gulrpp..  Telan air liur kejap.. Yeah, seumur hidup saya tak pernah pon panjat katil bertingkat tu.. Saya merengek- rengek tak nak naik kat katil.. Tapi, setelah dipaksa oleh mak saya, saya pon panjat la tangga katil bertingkat tu dengan terketar-ketarnya.. Saya yakin time tu mesti akak- akak dorm saya tengah ketawa terkekek- kekek.. Malunya~ Tapi tu dulu je tau !

 Cikgu paling kamu sayang ?
Okey, nama beliau Pn Noor Anizah bt Zulkarnain.. Beliau ni cikgu matematik time saya sekolah rendah.. Beliau ni seorang cikgu yang sangat baik hati dan friendly.. Seronok berkawan dengan beliau.. Kihkih.. Yang paling bestnya cikgu ni ialah beliau akan ajar kitorang sampai kitorang betul- betul faham.. Walaupun kena ulang beribu- ribu kali..

 Mata pelajaran yang paling kamu suka ?
Hurm.. saya paling suka Matematik ! Kenapa ? Err, sebab saya suka mengira kot.. Padalah kat sekolah rendah dulu nilah matapelajaran yang paling dibenci sebab time exam je mesti ramai yang terkial- kial tak cukup masa nak jawab paper 1 matematik yang 40 soalan tu dalam masa sejam.. Yeah, exam memang kejam !

 Kalau selalu kamu bangun pagi *waktu sekolah* jam berapa ?
Saya selalu bangun pukul 5:45 pagi.. Saya adalah antara orang- orang yang paling lambat bangun.. Huhu

 Apa nama sekolah kamu ? *ceritakan apa yang best dekat sekolah kamu*
Nilah dia sekolah ku yang tercinta.. SBPI Gopeng ataupun nama glamernya I-peng... Ehh.. bukan2.. I-Gop la.. Itulah nama paling sekolah yang paling sedap yang pernah saya dengar.. Apa yang menariknya tentang sekolah ni ? Yeah, sekolah ni cantik.. Err.. Apalagi yerk ? Ha, sekolah ni terletak berhampiran ladang kelapa sawit.. Err.. Lagi ? Kat sekolah ni ada 3 kelas kalau lower form dan upper form pulak ada 7 kelas.. Rumah sukan pulak diberi nama Delima, Zamrud, Mutiara, dan Nilam.. Nama batu tu.. Saya rumah apa ? Jyeaahh.. Saya Zamrudianz (hijau)..

 Azam kamu pada tahun 2013 ?
Saya nak jadi hamba Allah yang baik, anak yang baik, murid yang baik,kawan yang baik dan of course diri yang baik ! Yeah, i'm trying to be a  better person.. InsyaAllah

Dah siap ! Cikgu, bagi saya sertus markah tau ! Hihi.. Ni rasuah ni !

Saya nak tag : Murid Pelajar Mahasiswi

Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, saya pengetua SMK Princess Diary dengan ini merasmikan penglibatan saya dalam 'Segmen Back to School by Aen Hwaii'.. *ada gaya jadi pengetua sekolah tak*



~dah abis dah~



28 December 2012

This is life (part 4)

moshi2 semua dan salam Jumaat..


Alhamdulillah, kita masih diberi peluang untuk bernafas di pagi Jumaat yang mulia ini... Dah ucap Alhamdulillah ke belum ? Yang dah tu bagus ! Yang belum tu cepat cakap Alhamdulillah sekarang ! Jyeah.. Bagus !

Apa khabar iman korang hari ni ? Hope iman kita pada hari ni dan hari hari seterusnya akan sentiasa sihat dan kuat ! Ada yang imannya masih belum cukup kuat dan sihat ? Okey, semestinya ada.. Iman saya pun masih belum sempurna lagi... So, untuk entri hari ni, saya nak sharekan something yang berguna untuk kita dan jugak iman kita.. Apa tu ? Apa tu ? *loncatloncat dengan perasaan ingin tahu* .. Jom tengok..
35 cara menguatkan iman..
 Bersyukur apabila mendapat nikmat
 Sabar apabila mendapat kesulitan
 Tawakkal apabila mempunyai rancangan
 Ikhlas dalam segala amal perbuatan
 Jangan membiarkan hari larut dalam kesedihan
 Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan
 Jangan putus asa apabila menghadapi kesulitan
 Jangan dengki dengan kekayaan orang
 Jangan hasad dan iri atas kejayaan orang
 Jangan sombong jika memperoleh kejayaan
 Jangan tamak kepada harta
 Jangan terlalu bercita cita akan sesuatu kedudukan
 Jangan hancur kerana kezaliman
 Jangan goyah kerana fitnah
 Jangan berkeinginan terlalu tinggi yang melebihi kemampuan diri
 Jangan campuri harta dengan harta yang haram
 Jangan sakiti ayah atau ibu
 Jangan usir orang yang meminta minta
 Jangan sakiti anak yatim
 Jauhkan diri daripada dosa- dosa besar
 Jangan biasakan diri melakukan dosa- dosa kecil
 Banyak berkunjung ke rumah Allah (masjid)
 Lakukan solat dengan ikhlas dan khusyuk
 Lakukan solat dengan iklas di awal waktu berjemaah di masjid
 Biasakan solat malam
 Perbanyakkan zikir dan doa kepada Allah
 Lakukan puasa wajib dan puasa sunat
 Sayangi dan santuni fakir miskin
 Jangan ada rasa takut kecuali hanya kepada Allah
 Jangan percaya kepada berita yang tidak elok menyangkut teman kita sebelum dipastikan kebenarannya
 Jangan menunda perlaksanaan tugas dan kewajiban
 Sambutlah huluran tangan setiap orang dengan penuh keakraban dan tidak berlebihan
 Berhati- hatilah dengan setiap ujian , cubaan, godaan dan tentangan. Jangan lari dari kenyataan kehidupan
 Yakinlah bahawa setiap kebajikan akan melahirkan kebaikan dan setiap kejahatan akan melahirkan kerosakan
 Jangan gembira di atas penderitaan orang dan jangan kaya dengan kemiskinan

Fuhh.. Penat menaip.. So, harap apa yang saya sharekan ni dapat memberi manfaat kepada korang dan saya sendiri.. Okey, rasanya setakat ini sahaja dulu ye.. Renung- renungkan ayat dibawah... 

 Kalau seseorang membenci kita, maka ingatlah ada 10 lagi yang sayang.. Oleh itu hargai diri dan kehidupan ini.. Tak perlu bermurung, bersedih dan gundah dengan kebencian manusia.. Kebencian Alllah yang patut kita bimbangi..