11 March 2012

ujian datang lagi!! mampukah kita menghadapinya?

hello semua.... apa khabar korang semua hari ni?? harap semua blogger2 yg comel2 ni sihat2 sejahtera ye.... bagi yg tak sihat tu, harap2 korang bersabar ye.... anggaplah ini satu ujian bagi kita semua....

amacam semua?? gempak tak tajuk kita hari ni??? yeah... gempak serta panjang melebar2 kan?? (nak saya panjangkan lagi tak??) so, hari ni tajuk entry saya ialah berkaitan dgn ujian... tahu tak ujian tu apa??? laa.... bukannya ujian a.k.a peperiksaan kat sekolah rendah atau sekolah menengah tu.... ujian yg saya maksudkan di sini adalah ujian a.k.a dugaan hidup....

siapa kat sini yg tak pernah langsung ada ujian dalam hidup dia, angkat tangan?? wah, nampaknya takde orang langsung yg tak pernah tak menghadapi ujian... (berbelitnya ayat...) bagus2!! setiap manusia di muka bumi ni sudah pastinya takkan terlepas daripada ujian, betul tak??? contohnya, dalam berblog ni pun banyak sangat ujiannya kan.... blog tak cantiklah, takde orang nak baca lah, entry tak best la.... macam2 lagi lah kalau nak dilistkan....

dan, bila kita ditimpa ujian ni kan, kita selalu merungut kan... termasuklah diri saya sendiri... tak pernah reti nak bersyukur.... so, hari ni saya nak sharekan tips supaya kita tabah untuk menghadapi ujian dan tak lagi jadi seperti squidward yg tak habis2 nak merungut sbb spongebob tinggal kat sebelah dia...


tips 1
yakinlah bahawa setiap cubaan merupakan ekpresi cinta Allah kepada hambanya...


tips 2
yakinlah bahawa semakin banyak cubaan yg Allah berikan, makin besar pahala yg dilimpahkan kepada kita dgn syarat kita dapat menyelesaikan ujian tersebut dgn baik

tips 3
yakinlah bahawa ujian dapat menghapuskan dosa2 yg kita lakukan

tips 4
selalulah berfikir positif bahawa apa2 yang menimpa diri kita akan menjadi kebaikan

tips 5
yakinlah bahawa selepas kita ditimpa kesulitan itu ada kemudahan


tips 6
selalu optimis bahawa kita boleh menyelesaikan ujian yg Allah berikan kerana Allah tidak akan memberikan ujian di luar kemampuan hambanya


tips 7
hadapilah ujian dgn usaha dan doa...

sumber: sini

so, lepas ni, bila kita ditimpa ujian, cuba2lah ikut tips2 di atas ni yer... jangan asyik nak merungut je....

~dah abis dah~



10 conteng-conteng:

ANISA said...

good luck taw...buat elok2..
hope dh prepare the best

n|mcd said...

good luck :))

follow awak jugak ...

nak tanya la...mcm mne nk buat scroll box kat tepi mcm awak tu..yg biasa punya kan mcm sy punya...sy nk wat dia cntik mcm awk punya...
boleh bantu ? :))

puteri nur afiqah said...

@ANISA
thanks ^_^

puteri nur afiqah said...

@n|mcd
thanks ^_^...
saya reply kat shoutbox okey?

Zefa NorAsmara said...

Ibu datang ziarah kunjung balas.. Tips yg baik utk dikongsi.. :D

Norerysha Shahiera said...

huhu,entry yg best ! ;)

puteri nur afiqah said...

@Zefa NorAsmara
thanks ^_^

puteri nur afiqah said...

@Norerysha Shahiera
thanks ^_^
mana ada best la.. huhu

'idun sa'idun said...

walaupun kdg2 sabar tu susah nak buat.. tapi kena sabar gak dgn segala mcm ujian yg melanda.. hehehe

tapi kalau ujian kat skolah tak leh la nak sabar je.. kene la baca buku dan fhm apa yg belajar baru leh jwb soklan pekse kan.. hehehe

p/s: selamat cuti skolah kpd adek puteri.. :)

puteri nur afiqah said...

@'idun sa'idun
betul2.. walaupun susah sgt nak sbr, kita kena still berusaha untuk sbr..

yg pasal ujian kat sekolah tu , saya sokong.. mestila kita kena belajar rajin2...

selamat bercuti jugak ^_^