02 June 2012

jom hilangkan stress!!

mesti ramai yg sekarang ni tengah rasa stress kan?? terutamanya bagi murid2 sekolah yg dibekalkan dgn homework yg bertimbun2 tu... hmmm... nak tau cara yg unik untuk menghilangkan stress??? jom.. let's check it out!!

6 CARA UNIK HILANGKAN STRESS... (kredit to fokus SPM bil 92)
menjerit...
jeritlah sekuat hati... lepaskan apa yang terbuku dalam hati... tapi pastikan korang bersendirian.. nanti tak pasal2 pulak kena marah dgn mak korang...

menyanyi...
muzik dikatakan mampu meredakan stress.. jadi, korang keluarkanlah bakat menyanyi yang ada pada korang... tak kesahlah kalau suara korang tu macam katak panggil hujan ke, janji stress korang hilang... jangan malu2 tau!!

lakukan sesuatu yg menyenangkan..
contohnya macam menjahit, melukis atau apa2 je yang korang suka buat...

cuba berkebun
cukup dengan sebiji pasu, tanam apa2 je bunga yang korang nak... menanam pokok bunga sememangnya boleh menghilangkan stress...

bermain dengan binatang peliharaan...
menurut kajian yang dibuat di New York, orang yang mempunyai binatang peliharaan jarang stress.. so, lepas ni cepat2 la korang bela binatang peliharaan tau!

saksikan bintang di langit...
yang ni memang saya suka sangat!! luasnya angkasa mampu membuatkan korang berasa takjub dan melupakan seketika stress yang korang rasa... secara tiba2 semua ini akan membuatkan korang lebih bersemangat untukmeneruskan kehidupan...

hope tips yg unik dan simple kat atas ni mampu menghilangkan stress korang... ok, sebelum saya mengundur diri, korang renungkan kata2 kat bawah ni.... jumpa lagi.... jangan stress2 tau and happy blogging....



~dah abis dah~





2 conteng-conteng:

izah :) said...

waa bagos tips ni..memang tengah stress sangat sekarang ni..tq2 :D

puteri nur afiqah said...

@izah :)
welcome.... ^_^