18 August 2012

tubuh badan kita milik kita??

hai semua... hari ni saya nak sharekan sedikit apa yg saya baca dlm novel 'Syahadah Gadis Ateis' ni... nak tahu tak?? jom baca....

ceritanya begini... ada seorang gadis bernama Rini.. Rini ni seorang gadis Islam tapi dia tak percayakan tuhan... ala, bak kata Rini 'Islam pada nama + IC' je... nak dijadikan cerita, dia ni nak balik kampung kot.. waktu dlm perjalanan balik ke kampung menaiki kereta api atau dlm bahasa omputehnya 'train' dia berjumpalah dgn seorang lelaki yg bernama Nizam...

setelah lama brsmbg dgn Nizam ni, Rini pun tanyalah dekat Nizam ni.... lebih kurang mcm ni lah dialognya...
Rini: kenapa kita perlu menyembah tuhan? sedangkan tubuh badan kita ni semuanya milik kita..

maybe mcm tulah ayatnya... and saya tertarik dgn apa jwpn Nizam... nak tau??

Nizam: cuba awak pejamkan mata awak dan buka balik berulang kali.. boleh tak??
Rini: boleh....
Nizam: cuba awak genggamkan tangan awak dan bukak balik.. boleh??
Rini: mestilah boleh...
Nizam: sekarang, cuba awak hentikan degupan jantung awak selama 10 saat.. boleh tak??
Rini: awak gila ke?? mestilah tak boleh!!
Nizam: maksudnya kat sini, bukan semua tubuh badan kita adalah milik kita... kalau semua tubuh badan kita ni milik kita, dah tentu kita boleh hentikan degupan jantung kita kan? semua organ dlm badan kita ni Allah yg ciptakan.. dan kita pun tak pernah ambil tahu pun bagaimana organ2 ni berfungsi...
Rini: *wordless

Sorry di atas perbezaan ayat saya dgn novel + sorry sebab tiada unsur
sastera dalam dialog di atas...

so, apa yg saya nak ckp kat sini ialah kita tak akan dpt melakukan sesuatu tnpa bantuan Allah.. bertawakkallah kpd Allah selepas kita melakukan sesuatu.... jgn ingat semua yg kita miliki ni adalah milik kita sdn. bhd.

okey, lastly... nak keluar topik jap yerk! memandangkan hari ni mungkin hari yg terakhir untuk kita berpuasa.. so, perbanyakkanlah beramal yerk... 



~dah abis dah~




2 conteng-conteng:

Awesomeness said...

wahh..nie antara novel yg menarik minat afifah, mula2 sorang kawan laki2 yg satu kelas bgi pinjam, then kata kat nak beli gak satu..hee,

btw, novel islamik pertama yg telah membuka mata afifah yg kadang2 buat silap tpi ta tahu yg dia adalah satu kesalahan yg besar, suka sangat cara penulisan pengarang ni..
Alhamdulillah.

puteri nur afiqah said...

@Awesomeness
suka novel ni jugak... saya pun pinjam kwn je... teringin nak beli...