01 December 2012

jom belajar A.B.C

moshi2 semua <---- ayat permulaan setiap entri saya..

1 disember 2012.. fuyoo, sedar tak sedar, pejam celik pejam celik, makan tidur makan tidur, akhirnya dah masuk bulan 12 dah!! tak percayanya.. rasanya baru satu saat yang lepas cuti sekolah bermula.. *ni bohong sangat ni*.. hurm,, homework tak siap lagi ni.. huhu.. budak asrama la katakan.. kalau time cuti, nak bukak laptop je sepanjang masa.. ye la, bukan selalu..

kenapa tajuk entry ni 'jom belajar A.B.C yerk'.. *eh, saya yang taip entri ni, kenapa saya tanya korang pulak*.. ekceli hari ni saya nak ajar korang A.B.C.. tapi ABC ni bukan ABC biasa2, ni ABC yang superduper luar biasa.... mesti korang teringat kat 'Ais Batu Campur' special kat Gerai Pak Ali seberang jalan tu kan? *eh2, wujud ke ?* 

hari ni saya nak ajar korang tentang....
-
-
drum roll please...
-
-
suspen tak ?
-
-
'ABC of happiness'

 Aspire to reach your potential 
 Belief in yourself
 Create a good life 
 Dream about what you might becomes
 Exercise frequently
 Forgive mistakes and honest
 Glory the creative spirit
 Humor yourself and others
 Imagine great things
 Joyfully life each day
 Kindly help others
 Love one another
 Meditate daily
 Nurture the environment
 Organizes for harmonious
 Praise performance
 Question most things
 Regulate your own behavior
 Smile often and sing if you can
 Think rationally
 Understand yourself
 Value life
 Work for the common good
 X-ray and carefully examine problems
 Yearn to improve
 Zestfully pursue happiness

faham tak? tak? saya pun tak faham jugak.. tapi takpe.. jom tengok meaning nye...
 A- berhasrat untuk berpotensi
 B- percaya pada diri sendirir
 C- bina kehidupan yang bagus
 D- mimpikan apa yang diiimpikan akan datang
 E- kerapkan latihan
 F- maafkan kesalahan orang dan jujur
 G- menyanjung semangat kreatif
 H- ceriakan diri sendiri dan orang lain
 -bayangkan benda yang positif
 J- hadapi kehidupan dengan gembiranya
 K- selalu bantu orang lain
 L- sayangi orang lain
 M- bertafakur setiap hari
 N- pelihara alam sekitar
 O- memupuk sifat harmoni
 P- menyuarakan perlaksanaan 
 Q- banyakkan bertanya sesuatu
 R- mengawal tingkah laku
 S- kalau boleh selalu senyum dan menyanyi
 T- berfikiran rasional
 U- memahami diri sendiri
 V- nilai kehidupan sendiri
 W- bekerja untuk kebaikan bersama
 X- menentukan dan menyelesaikan masalah
 Y- berhasrat untuk membuktikan sesuatu
 Z- bersemangat mengejar kegembiraan

ABC of happiness ni dicipta oleh Robert Valett.. siapa dia tu? jiran sebelah rumah saya? ish, bukanlah ! Robert Valett tu...... entah! saya pun tak tau.. kalau raji korang google lah yer.. maklumat kan di hujung jari..
okeylah, rasanya dah panjang sangat ni.. Jangan lupa amalkan ABC ni yerk..



~dah abis dah~




6 conteng-conteng:

batrisyia hannah said...

kreatifnya Robert Valett buat ABC nih . Cikk hana copy masuk laptop yer ! x marah kan . ^^

Mrs Mikko said...

mmg kreatif..
terus laju aku copy d twitter..
hihih..

Fahz said...

Nice3..ABC boleh buat memo tampal kat dinding bilik nie.hehehhe thanks sharing :)

Puteri Afiqah said...

@batrisyia hannah
kreatif kan ?
copy je.. tak marah pun :)

Puteri Afiqah said...

@Mrs Mikko
hihihi

Puteri Afiqah said...

@Fahz
welcome :)