18 December 2012

4S in our life..

moshi2 semua !


... korang semua dah bangun ? kalau yang belum bangun tu bangun cepat ! dah pukul  berapa dah ni !aiyoo.. tak elok tidur lama~ lama maa... nanti cepat tua... *erk... ye ke?*

"Hari ni hari apa murid- murid ?"
" Tuesday, cikgu !"
"Tuesday dalam bahasa melayu apa murid- murid ? "
"Selasa, cikgu !"

Okey, Bersempena hari elasa yang bermula dengan huruf  ni, saya nak sharekan something yang ada sangkut paut dengan huruf .. *fuyoo,, banyaknya * nak tau tak ? *winkwink* okey, kalau korang nak tau, teruskan membaca ye.. And our topic  today is......

 dalam kehidupan...

Apakah 4S yang dimaksudkan tu ?? jom tengok  ! jeng jeng jeng...

 Sabar...
Hidup kita ni mesti selalu ada ujian kan ? Macam- macam ujian yang Allah dah turunkan kepada kita..Sakit lah, barang hilang lah.. Tapi kita sedar tak bahawa ujian yang diturunkan adalah tanda Allah sayangkan kita.. korang semua sedar ? bagus , Alhamdulillah.. so, bila kita diuji tak kisahlah walau seberat apapun ujiannya, kita mestilah bersabar.. Sabar itukan separuh daripada iman.. setiap yang berlaku itu pasti ada hikmah disebaliknya.. korang faham ? good..oh ye, kepada siapa- siapa yang nak tahu kenapa manusia diuji oleh Allah dengan lebih lanjut, korang boleh baca entry ni.. *hik hik.. promote entry kejap* 

 Syukur...
Setiap manusia dicipta dengan jalan hidup yang berbeza- beza kan ? Ada yang kaya.. ada yang kurang kaya.. walau macam manapun kita, sentiasalah bersyukur.. Tapi janganlah korang bersyukur untuk perkara yang tak elok pulak..  contohnya 'aku bersyukur yang aku ni seorang pencuri'.. err, salah tu ! dan salah satu cara untuk bersyukur adalah dengan mengucapkan Alhamdulillah.. dah ucap Alhamdulillah semua ? double good !
betul tak ?

 Sangka baik
Sangka baik atau perkataan famousnya husnu dzon.. Sangka baik kepada siapa ? Sangka baiklah kita kepada Allah dan juga manusia.. Macam mana sangka baik dengan Allah tu ? okey, contohlah kalau kita diuji oleh Allah, jangan kita ingat Allah uji kita sebab Allah tak sayang kita ! salah tu.. sepatutnya kita bersangka baik..Sangka baik kepada manusia pulak ? contohla kalau kita jumpa seseorang.. muka dia garang macam incredible hulk gitu, janganlah kita terus anggap dia tu jahat! don't judge a book by it's cover... faham ? triple good !
nak jadi ohsem ? jom bersangka baik !

 Senyum
yeah ! apapun yang terjadi, teruskan tersenyum.. walaupun kita dalam kesusahan, cuba tersenyum.. senyum tu kan salah satu sedekah.. free lagi, tak payah keluarkan duit.. cuba krang senyum depan laptop ni sekarang ? wah, so sweet... kan comel !

kadang -kadang senyum itu lebih baik daripada berkata- kata

hope apa yang disharekan ini dapat memberi manfaat untuk saya, awak, dia, mereka dan kita semua.. lastly..
Facebook



~dah abis dah~



18 conteng-conteng:

kongsi apa saja said...

sayang menyayang ada tak.. ehehehe

fatin amalina husna said...

Alhamdulillah..syukur dgn nikmat hari ini..=)

batrisyia hannah said...

belog dye makin cute nmpk nye .

eimah siti said...

jom sama2 mngamalkan 4s ni....huhu

AFINA said...

=)

Saraa Ali :) said...

mudah mudahan kita dapat amalkan 4S ni dalam kehidupan :) amin :)

eimuizduaf said...

Alhamdulillah . Saya sabar dengan kelakuan adek saya yg pelik -_-" , bersyukur kerana masih lagi diberi nikmat utk bernafas dan senyum walaupun kwn2 saya tiada sorang pun yg contact saya . Mungkin semua busy -_-"

Reiko Masashi said...

nice Sharing :)

Puteri Afiqah said...

@kongsi apa saja
pon boleh :)

Puteri Afiqah said...

@fatin amalina husna
yup ! alhamdulillah :)

Puteri Afiqah said...

@batrisyia hannah
takde la.. blog dia lagi comel :)

Puteri Afiqah said...

@eimah siti
yup ! jom :)

Puteri Afiqah said...

@AFINA
:)

Puteri Afiqah said...

@Saraa Ali :)
amin~ :)

Puteri Afiqah said...

@eimuizduaf
bagus kak ! Alhamdulillah :)

Puteri Afiqah said...

@Reiko Masashi
terima kasih :)

Mrs Velentine said...

nice entry...mulakan hari anda dgn senyuman

Puteri Afiqah said...

@Mrs Velentine
terima kasih :) betul2..