09 December 2012

nak tidur 24 jam boleh ?

moshi2 semua...

Елена Котова

selamat pagi semua .. dah bangun tidur dah ? hehe, bagus ! eh2.. nak pergi mana tu ? nak pergi sambung tidur balik.. eh, jangan ! jangan ! ni amaran keras ni ! before korang semua nak pergi sambung tidur balik, better korang baca entri ni dulu okey ?

Timeline Photos

 saya ni suka sangat tidur. .. kalau boleh nak tidur 25 jam sehari..
tidur tu da jadi hobi saya dah..

mesti ramai orang kan yang sama macam incik meow tu.. kan kan ? *saya pon kadang kadang macam gitu jugak*.. pantang nampak katil je, mesti nak tidur.. ish, tak elok tau macam tu..lebih lebih lagi kalau kita jadikan tidur tu sebagai hobi.. ada ke patut  ? ekceli memanglah tidur tu penting, tapi kita janganlah pulak 'oversleep'..  tidur mesti cukup 8 jam je.. tak boleh terlebih, tak boleh terkurang...

korang nak tau tak banyak keburukan jika kita tidur berlebih- lebihan.. tapi sebelum kita tengok keburukannnya, jom kita tengok punca punca kita tidur belebihan

 PUNCA KEPADA TIDUR BERLEBIHAN

Sleep apnea
apa bendanya sleep apnea tu ? menurut google translate *tak pakai dictionary dah*, sleep apnea ni bermaksud apnea tidur.. *ish, kalau macam tu budak tadika pun tau, ye dok ?* sleep apnea ni bermaksud
sejenis gangguan tidur di mana seseorang itu berhenti bernafas beberapa saat semasa tidur. korang pernah tak jadi cam gini ?

Narcolepsy
oh, tidak ! bintang apakah narcolepsy itu ? no no no ! narcolepsy itu bukan binatang.. narcolepsy ni adalah satu penyakit di mana pesakit penyakit ini gagal untuk membezakan waktu tidur dan berjaga. mereka akan mudah tertidur di mana sahaja tanpa mengira masa.. ada faham ?

Stress dan kemurungan
rasanya benda ni tak payah nak dihuraikan panjang2 kot. stress dan kemurungan ni bukan saja menjadi penyebab tidur berlebihan malah ia juga menyebabkan banyak gangguan kesihatan

Keletihan
okey, yang ni rasanya adalah penyebab utama dalam kalangan kita semua. kita terlalu penat bekerja atau belajar dan kita cenderung untuk tidur lebih lama dengan harapan keletihan itu akan hilang..

Facebook
awat buat mata bulat macam tu ? dah tak sabar nak tau keburukan tidur berlebihan ye ?
ok, tanpa melengahkan masa lagi, jom kita tengok..

 KESAN TIDUR BERLEBIHAN

 Diabetes
kajian mendapati individu yang tdiur lebih daripada 9 jam mempunyai risiko 50% untuk menghidap penyakit diabetes.. ha ! *tergamam seketika*

 Obesiti
individu yang tidur berlebihan selama 9- 10 jam setiap malam mempunyai peluang sebanyak lebih 21% untuk mengalami obesity.. ha ! *mulut terlopong luas sampai lalat masuk dalam mulut*

 Sakit jantung
wanita yang tidur lebih 9jam setiap malam mempunyai risiko sbanyak 38% untuk terkena penyakit jantung.. ha ! *kaku tak bergerak sebab lalat dah selamat mendarat dalam perut

 Sakit kepala
mereka yang tidur terlalu lama pada setiap hari sering mengalami gangguan ketika hendak tidur pada malam harinya sehingga menyebakan sakit kepala pada esok harinya.. ha ! *pening pening lalat dah*

 Kematian
beberapa kajian menemui. orang yang tidur 9 jam atau lebih setiap malam memiliki kadar kematian lebih tinggi daripada mereka yang tisur tujuh hingga lapan jam setiap malam. ha ! *pengsan selama lima saat*

sources... here
kalau nak tidur tu berpada pada yerk..

Princess ^.^
comel banget ! 



~dah abis dah~




10 conteng-conteng:

Azyyati Zulkifli said...

haha .. so , da tau akibatnye .. jan asyik nak tidur je wahai princess ku sayang .. :)

Puteri Afiqah said...

@Azyyati Zulkifli
baek bos ! hihi..
arigato gozaimasu :)

dEdEQ dE wIshEs said...

SAYA MAU TIDOOO .. SEBB SAYA KELETIHAN .. MEOOW MEOOW .. HOHOHO

Nik Ainaa said...

cute!!! hai, jom join segmen ina. ada hadiah menanti anda :D

http://nikainaa.blogspot.com/2012/12/segmen-jom-up-follower.html

Puteri Afiqah said...

@dEdEQ dE wIshEs
selamat tidur :)

Puteri Afiqah said...

@Nik Ainaa
okey :)
makacih.. ade mase saya join..

Arin▲ ▲lloha said...

alolololo.
kiuttt nyaa that kitten ^^

Puteri Afiqah said...

@Arin▲ ▲lloha
ehehehe.. comel kan ?

Budak Ewan said...

Takut pula membaca nya :(

Puteri Afiqah said...

@Budak Ewan
ehehe.. kan2 ?