31 December 2012

Study, Study, Study !

moshi2 semua

selamat membuka buku kepada sesiapa yang masih belajar..
Yeah ! that's me..

sedar tak sedar hari ni dah 31 disember.. Yeah, dan ini adalah entri terakhir saya pada tahun 2012.. Huhu.. Dan sekarang ni makin ramai yang meng'countdown' di  dan makin ramai yang post 'uwaa.. tak nak balik sekolah' dan macam- macam lagi yang sama waktu, seangkatan, sama erti dan sinonim dengannya.. *yeahh, korang mematahkan semangat saya yang berkobar- kobar nak pergi sekolah..   huhu*

Bila sebut tentang sekolah, perkara yang akan terbayang di fikiran kita ialah pen, pensel , pemadam, pembaris dan semestinya BELAJAR.. Kenapa belajar? Bukan bermain ? Sebab tugas pelajar adalah belajar bukan bermain.. Korang nampak tak chemistry di antara belajar dan pelajar.. Nampak kan ?

So, for the entry yang bertajuk Study, Study, Study ! ni, semestinya saya nak sharekan pasal belajar.. Our topic today is 'Adab belajar',, Nak tahu apa adab adab semasa belajar ? Jom tengok.. 

Adab Menuntut ilmu..


 Niat yang ikhlas
"Sesiapa yang menuntut ilmu kerana selain daripada Allah ataupun menghendaki menuntut ilmu (sebaliknya) selain daripada Allah, maka disediakan tempat duduknya daripada neraka." [HR Tarmizi]
 Beradab dengan orang yang memberi ilmu
"Sesiapa yang ingin dibuka hatinya oleh Allah, maka hendaklah ia berkhalwah, sedikit makan, menjauhi daripada bergaul dengan orang yang bodoh, dan membenci orang yang tidak berlaku adil dan tidak beradab daripada kalangan mereka yang berilmu" [Kitab Majmuk, Syarah Mazhab, jilid 1, m/s 31] 
 Bersabar dalam menuntut ilmu
"Tidak diperolehi ilmu kecuali dengan bersabar atas kesengsaraan." [Kitab Muntalaqat Talib al Ilmi, Husin Ya'cob, m/s: 237
 Tulis setiap yang dipelajari
"Tidak ada seorangpun daripada sahabat Rasulullah SAW yang paling banyak meriwayatkan hadis kecuali Abdullah bin Amr bin al Asr, maka sesungguhnya dia telah menulis dan aku tidak menulis" [HR Ahmad dan Baihaqi]
 Rendah diri
"Kami diperintahkan supaya tawadhu' (rendah diri) kepada siapa yang kami pelajari ilmu daripadanya." [Kitab Muntalaqat Talib al Ilmi, Husin Ya'cob, m/s 274]
 Menjauhi dari kenyang yang berlebihan
"Sebesar-besar perkara yang menolong seorang penuntut ilmu dengan kefahaman dan tidak rasa jemu adalah makan sekadarnya daripada makan yang halal." [Kitab Fadhlu al Ilmi wa Adab Talabihi, m/s 222]
 Tidur yang sedikit
"Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa berada di dalam taman-taman (syurga) dan mata air, mereka mengambil apa yang diberikan Tuhan kepada mereka. Sesungguhnya mereka sebelum itu (di dunia) adalah orang-orang yang berbuat baik; mereka sedikit sekali tidur di waktu malam dan pada akhir malam mereka meminta ampun (kepada Allah SWT)." [Az Zariyat 51 : 15 – 18]
 Kurangkan berkata- kata yang tidak bermanfaat
"Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka bercakaplah dengan perkataan yang baik ataupun diam." [HR Bukhari dan Muslim]
kredit  I Luv Islam
nak lagi adab belajar ? klik  sini

lastly, renung renungkan ayat ini..
Kegagalan dalam kemuliaan adalah lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan.. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia daripada memberi dengan banyak tapi diringi dengan riak..
#Al- Fatihah untuk anak kucing saya yang baru meninggal sebentar tadi....




~dah abis dah~




19 conteng-conteng:

Amanina said...

selamat kembali ke alam persekolahan. good luck :D
eh knp anak kucing tu meninggal?? :O

Puteri Afiqah said...

Amanina thanks :) anak kucing tu sakit.. sian die :)

Nurul Filzah said...

slmt kembali ke alam persekolahan . Good entry. All the best ya

Puteri Afiqah said...

Nurul Filzah thanks banyak- banyak :)

Nurina Izzati said...

nice info.. thanks
btw, jom baca cerpen terakhir 2012..http://www.nurinaizzati.com/2012/12/cerpen-hadirnya-dia-bersama-semangat.html dan komen :)

kopi pasta said...

perkongsian yg bgus..slmt bersekolah kembali :)

tp yg tak boleh blahh part yg kucing yg dh mninggal kmudian bwh tu ada rabbit yg hip2 hoorey =.=' mcm bergembira atas kmatian encik kucing

Puteri Afiqah said...

Nurina Izzati thanks :) nice cerpen
kopi pasta thanks :) kihkih.. tak bermaksud pon nak wat camtu :)

piraaa said...

alahai rindunya sekolah.

dlu warden ada pesan. nak ilmu hormat guru. mintak maaf dan mintak maaf, tak kisahlah kalau xde salah skali pun. jgn bt dia terluka. akibatnya, bukan nti time exam, seluruh kehidupan bakal musnah.

rules yg sama dgn ibu bapa kan :)

dhia akma said...

happy new year dik.. and yeahhh semangat berlajar semua. hihi. jangan malas-malas tau tau.. huhu.. nice entry =)

batrisyia hannah said...

puteri , jumpa kamu esok ! :)
Ciannye ~ Takziah yer ...

Rizal uye said...

ikutan komen disini

Puteri Afiqah said...

piraaa hee. betul2 :)
dhia akma thanks.. hihi :) hepi new year jugak ^^

Puteri Afiqah said...

batrisyia hannah hihi.. jumpe esok.. :) siankan ? huhu..
Rizal uye :)

Miss Purple said...

selamat kembali ke sekolah.. :)

Puteri Afiqah said...

Miss Purple thanks :)

Yui Bieyna said...

Selamat Kembali Ke Sekolah Ye... Rajin2 blajar. :p

P/S: Salam takziah wat kucing awk tu. :(

eimuizduaf said...

Good luck adek :) . GOod luck untuk akak jugak . Woaaa Spm will kill me -_-'

Siti Sabariah Hashim said...

jazakillahu khairan

Puteri Afiqah said...

Yui Bieyna terima kasih :)
eimuizduaf thanks :) gud luck SPM :)
Siti Sabariah Hashim :)