08 June 2013

Review time (part 2)

Moshi2 semua


Hari ni saya nak sambung balik review pemenang first segmen saya haritu dan jugak seorang blogger bertuah.. Tanpa membuang masa dan tenaga membebel- bebel tak sudah- sudah.. jom kita mulakan review kita...let's cekidaut


Blog pertama untuk direview.. Blog ni kepunyaan Kak Fatehah... Saya panggil kak Teha erk.. Kak teha ni berumur 16 tahun.. Muda lagi tu.. Mula menguwekk dengan comelnya pada tarikh 25 November.. Korang semua pi cepat tanda tarikh ni kat kalender.. nanti boleh bagi hadiah.. Kalau korang nak bagi hadiah, korang bagila novel sebab akak ni penggemar novel macam saya..Tapi saya lagi dahsyat.. saya ni penggila novel.. hoho.. *melalut sudah*
 Blog yang cantik berbackgroundkan striped pink.. Woah, saya pun suka ping jugak woo..
 Header tu cantik sangat sangat sangat sangat.. Colourful.. Matching dengan background tu.. Pastu ada manusia comel kat situ.. Comel sangat
 Loading pun okey- okey.. Ni mesti pakai Kereta mercedez ni.. Laju je..
 Cuma kalau boleh kurangkan sikit berat blog ni.. Buang widget aka 'makanan' yang berminyak, bergoreng dan lain- lain yang tak menyihatkan badan.. Err.. I mean, tak menyihatkan blog..
 Keseluruhannya okey 


Second blog to review.. Meh kita taaruf dengan empunya blog.. Si cilik manis ni bernama Hazirah.. Hazirah ni setahun lagi muda daripada saya, baru berumur 13 tahun..Tengok, kecik- kecik dah pandai buat blog.. Peminat fanatik Conan Edogawa dalam anime detective conan.. Wahh, boleh jadi penyiasat ni.. Peminat kepada novelis Kak Ain Maisarah.. samalah kita ye.. OKey, let's rebiu her blog,..
 Background blog ni kaler kelabu atau nama femesnya grey.. Cool eyes seeing.. Err, maksudnya sejuk mata memandang.. *broken english ma* kalau boleh buatlah tuto.. hee:)
 Header tu membuatkan saya terlopong seribunamratos saat.. *Adush, dah lenguh mulut saya ni* Triple wow.. Header tu kan boleh tukar- tukar gambar.. Thumbs up, my dear..
 Background kat entri tu pon cantik..
 Font yang mudah dibaca.. Tak payah nak rapatkan muka ke skrin..
 Loading pon fantastic baby.. Blog ni sangat ringan.. Mesti selalu pergi slim world ni...


Blog terakhir untuk review peserta segmen saya.. Blog izinkan ku gapai bintang ni dimiliki oleh Kak Siti Nortizah.. Saya panggil Kak Naomei la ye.. Bila saya tekan 'Profile Cik Akak' tu, ada paku singgah di kepala saya membuatkan saya 'terpaku'.. Ya, sungguh tidak daku percaya bahawa Kak Naomei ini berasal daripada Sarawak bah.. Hoho, jum kita review blog kak Naomei ni..
 Blog yang berbackgroundkan polkadot kaler purple.. wow, i like..
 Kalau ada button like untuk header tu, saya tekan like sejuta kali.. header yang cantik sangat.. Ditambah dengan muka kak Naomei yang tertempek kat header tu membuatkan blog ni berseri- seri + bersinar- sinar
 Font yang sangat jelas dan nyata mudah untuk dibaca..
 Kalau boleh,buang widget- widget yang tak perlu sebab ni boleh menambah lemak di blog ni.. Kalau tak tau nak buang apa, saya sarankan buang tik tok tik tok tu.. *just a suggestion*
 Bila blog dah berat, automatik loading pun dah tak selaju arnab yang berlumba degan kura- kura tu.. So, berat badan amat mempengaruhi loading blog kita.. So, saya galakkan akak pergi ke London weight management untuk check berat blog dan buang 'widget' yang tak bagus untuk kesihatan.. Tapi setakat ni loading okey- okey je..
 Overall, nice blog...

Okey, time to review blog bertuah.. Inilah blogger yang dah lama saya tunggu- tunggu.. Sampai termimpi- mimpi.. Here comes, followers saya ke 800 :) Alhamdulillah..


Okey, empunya blog pink ni saya panggil kak Nis.. Berumur 22 tahun.. Jom review apa yang menarik tentang blog ni..
 Blog ni mempunyai background pink + love-love kecik.. Nice background..
 Header tu sangat cantik... Kat header tu ada diselitkan satu quote yang indah.. suke2..
 Saiz font yang wonderful.. mudah untuk dibaca..
 Loading pun okey.. Tak terlalu lama menunggu habis buffering..
 Cuma kalau boleh kurangkan bilangkan entri dalam satu page sebab ini boleh menambah berat badan blog dan menjejaskan tahap kelajuan loading blog..
 Overall, okey !!

Sebagai tanda penghargaan kerana sudi follow blog saya, sudi- sudilah terima header buatan saya yang tak berapa nak menjadi ni..
size 800 x 300
sudah ditransparentkan

Sori ye kalau header ni tak berapa nak cantik.. Apapun, salam ukhwah  ye.. Teruskan mengupdate.. Happy blogging..

Lastly, saya nak minta jutaan maaf di atas kekurangan dan ketidakbetulan entri review saya ni.. Sudi- sudilah singgah ke blog yang dah direview ni dan ringankan jemari anda untuk follow  sekali..

p/s: bayangan sekolah melambai- lambai sudah menjelma... 



~dah abis dah~



8 conteng-conteng:

Nao Mei said...

Thank review cik akak...

baca entri nie

http://sweetyzhanieyz83.blogspot.com/2013/06/belog-cik-akak-direview-oleh-adik.html

Puteri Afiqah said...

Nao Mei welcome :)

efa fatehah said...

Terima kasih review pasal Tehah :D
Comel-comel je ayat tu haha.Insya-Allah Tehah buat apa yang patut kat blog Tehah tu :D

Terima kasih ye dear

Hazirah Muslim said...

thanx for the review :D
yg background tu dpt dri google :)
takde apa yg boleh diajar, sebab kebanyakannya rujuk sifu blog (Kak Wana) :) hehe

teha said...

bw jap.. hee :)

Puteri Afiqah said...

efa fatehah welcome.. hihi :)
Hazirah Muslim welcome :) okey2 ^^

Puteri Afiqah said...

teha
thanks singgah sini :)

Nies alhaQ said...

Thanks dik sebab sudi review blog akak yang tak seberapa tu. :)
Alhamdulillah. Salam ukhwah fillah ^_^