20 December 2013

Ingat tak.... ?

moshi2 semua and salam jumaat..

semoga hati dan iman kita sentiasa sihat dan awet muda :)

Yea ! I,m back again.. Alhamdulillah, setelah berstrugle habis- habisan, akhirnya siap jugak homework yang bertimbun- timbun bak gunung everest tu..Perasan tak tajuk ni agak misterious sikit ? *krik krik* Tak perasan erk ? *dush.. saya sorang je lah yang perasan ni.. huhu* okay, stop it puteri..So, sebelum saya membebel lebih panjang berhasta- hasta, jom kita terus ke main point kita...

"Orang- orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram.. " (Ar-ra'd: 28)

Petikan salah satu ayat dari surat cinta yang dikirim special untuk kita semua, khalifah di muka bumi Allah.. So, our main point today is mengingat Allah. So, saya nak tanya soalan cepu perak kat korang.. Kenapa kita kena ingat kat Allah ? Ye,pandai korang semua.. Sebab Allah yang cipta kita.. Kalau Allah tak ciptakan kita, tak mungkin kita ada kat bumi ni sekarang.. Korang tak mungkin baca entri ni dan saya tak mungkin dapat taip entri ni kan.. Da kita kenalah ingat Allah sebab dah macam- macam nikmat kat kita..

Cara mengingati Allah

 Zikrullah (zikir kepada Allah)
menurut buku teks pendidikan islam form 3 zikir bermaksud mengingati Allah sama ada dengan hati, lidah dan perbuatan.. Tengok! Zikir tu sendiri maksudnya mengingati Allah.. So, macam mana nak berzikir? Zikir dapat dilakukan dengan mengucapkan kalimah2 toyyibah (subhanallah, alhamdulillah, laa ilaa ha illallah, allahu akbar, astaghfirullah dan lain- lain lagi) secara lisan ataupun didalam hati secara berulang- ulang, sebanyak mana yang kita mampu.. Best dan mudah kan ?

 Solat
Solat ni rukun Islam yang ke-5.. that means solat tu wajib.. nak taknak kena buat jugak! Solat ni adalah cara untuk kita berkomunikasi dengan Allah. so, kalau kita rasa 5 waktu tu masih tak cukup untuk luahkan perasaan cinta kita kat Allah, buat solat sunat..

 membaca, mempelajari dan mengamalkan Al-Quran.
Tengok, Allah pun ingat kat kita tau.. Dia siap tulis 'surat cinta' yang khas untuk kita.. Takkan kita nak sia2kan kot.. Takkan kita tak boleh luangkan 5 minit je daripada 1440 minit yang kita ada untuk baca surat cinta tu.. *dush, terkena batang hidung sendiri*.. biar sekejap pun.. yang penting istiqamah..

 Bersyukur
Banyakkan nikmat yang Allah dah bagi kat kita.. so, jom kita say Alhamdulillah sama2.. 'ALHAMDULILLAH'.. ye bagus, that means kita ingat Allah..

 yakin dengan pertolongan Allah
Setiap kali kita ada masalah, yakin bahawa Allah akan tolong kita selesaikan masalah kita sebab Allah tahu apa yang terbaik untuk kita.. so, bila kita ada masalah, jangan tension2 okay? keep smiling..

 merenung tanda- tanda kebesaran Allah
Bumi yang Allah cipta ni memang cantik kan ? so, apa kata tengah- tengah kita melancong tu, cuba kita tengok alam yang comel ni.. tak pon, tengok bulan dan bintang yang menyinari langit tu.. Tapi, jangan pulak kita tengok sambil berangan- angan pulak.. Tengok sambil ingat tentang pencipta keindahan alam ni..

"Ingatlah kamu kepadaKu, nescaya Aku ingat (pula) kepadaMu" (Al-Baqarah: 152)

Kelebihan zikrullah

 disediakan keampunan dan pahala yang besar
 orang yang sentiasa berzikir Allah ingat padanya
 hati menjadi tenang
 memantapkan iman
 orang yang melazimkan diri dengan zikrullah termasuk dalam golongan muttaqin (orang bertaqwa)
 berada di barisan depan pada hari kiamat
 mendapat lindungan Allah pada hari kiamat
 dikerumuni oleh malaikat jika berzikir secara berjemaah
 berzikrullah dengan berlinangan air mata tidak akan diazab pada hari akhirat
 syaitan rebah dan terpukul apabila menghampiri ahli zikir..

so, that's all for today.. minta maaf kalau entri ni menyinggung mana- mana hati.. saya sendiri pun rasa terpukul, dush, gedebuk dan jatuh tergolek di saat menaip entri ni.. So, saya nak tanya, kita ingat tak Allah ? hope jawapan kita adalah ya, absolutely, of course, na'am dan hai! *jepun* dan yang sama waktu dengannya..

lastly, renungkan ayat ni..
 Hidup ini ibarat main game.. makin lama level makin susah...
nak berjaya, kena usaha.. kalau rajin, dapatlah bonus..
tapi kalau give up ?? hehe.. game overlah jawabnye 



~dah abis dah~ 



6 conteng-conteng:

Noor Mala Shahar said...

Allah the greatest


Miss Xyz said...

bagus, bagus. teruskn usaha menulis tu!

Norerysha Shahiera said...

thankyou for the sharing kak Put-3

husna zahidi said...

terima kasih atas peringatannya dik..

sedang dalam game pon kita sanggup bertungkus lumus nak up level, xkan dalam kehidupan sendiri nak buat biasa2 je..

Puteri Afiqah said...

Noor Mala Shahar agree ! :)
Miss Xyz thanks for the support~

Puteri Afiqah said...

Norerysha Shahierawelcome, ery :)
husna zahidi kan ? :)