15 March 2015

si blazer hitam ? (part 2)



entri ni adalah sambungan entri semalam. jadi sila baca entri ni untuk rasa lebih lemak berkrim dan umphh.


And.. guess what happen?


One of the teacher kat dalam bilik tu tanya "Nak jadi pengawas tak?" dengan penuh gaya psikonya. *hehe.maaf cikgu.siyes saya takut ngan cikgu time tu*.. And.. I feel like......... Urgh. Susah nak dijelaskan. Terdiam seblas saat. Siyes. Saya kira kot berapa saat saya terdiam. Takut punya pasai la. Pastu, saya pon mengangguk dengan lemah. Antara angguk atau tak je waktu tu. Rasa macam terpukau. Terpukau dengan kehenseman cikgu agaknya. Ups. Pastu cikgu pon cakap "tak yakin!"Huwaa, memang rasa nak pengsan time tu.. And apa yang membuatkan saya rasa nak hantuk je kepala ni kat dinding ialah orang lepas lepas saya tu semuanya mengangguk dengan yakinnya. I feel like nak gigitgigit je deme sorang- sorang. Cis.

Keluar je dari bilik 'puaka' itu, semua orang pandang. Ceh, rasa femes jap. And, me.. Tak tau nak bagi ekspression cammana. Jadi, me pon macam biasa buat muka sengih kerang yang tak berapa nak wangi tu. And dalam hati ni dah menyumpah-nyumpah, *Konfem. Konfem sangat tak dapat* Rasa nak nangis sangat time tu. Tapi, air mata ni degil.Tak nak keluar.Fuh.



Fuh. *tarik napas jap*
Bila nak klimaks ni?


Ni, klimaksnya. Hari jumaat time nak balik tu, saya really bertungkus lumus buat homework. Khonon khonon nak rilek kat rumah. Out of the blue *ceh, mantap tak bi cek* ada sorang mamat ni masuk sambil pegang satu kertas. And he wrote some name on the whiteboard, starting from 'afiq nazri, hafiz rushdi' * nama kawan-kawan kelas saya* dan diikuti nama- nama bebudak perempuan yang ayu lagi cun yang lain. Kawan depan saya tanya, "benda apa tu?" Saya pon jawab "prefect tu" dengan acuh tak acuhnya padahal dalam hati dah nyanyi lagu rock dah..

And tak lama lepas tu, nama 'ain izzatie' was written on the whiteboard. Kawan depan saya pon cakap, "put, nama hang mesti ada". And..... *ting*, memang ada pon. My name was written as Put3 Afiqah on the board. Dengan tak diduganya, satu kelas gelak bhahaha... Saya ni pelik bin hairan bin ajaib, sejak bila nama 'put3' tu jadi bahan gelak? Selama ni aku tulis kat mana- mana, elok je.. Adomak aii..


And, nak tau apa saya rasa time tu ? I feel like... big question mark jatuh gedebuk menimpa kepala sampai keluar bintang- bintang kat atas kepala. And peribahasa that suits me well time tu bukanlah sudah jatuh ditimpa tangga, tapi sudah jatuh ditimpa ekskalator. Tak tau la time bila jatuhnya dan time bila ditimpa tangganya, tup tup dah ditimpa ekskalator. *sigh*

Pastu, saya ngan kawan depan saya pon pergi la usha- usha kelas sebelah, tengok nama siapa yang tertulis kat whiteboard. And that time. I feel like... sudah jatuh ditimpa lif pulak. Ya Allah, semuanya layak layak. Takut.Siyesly.

Balik kelas, mood nak buat homework terus bersepai sepai dibawa angin monsun timur laut. And, tanpa diduga- duga, datang pulak orang berbondong- bondong ucap tahniah. And macam biasa, sengih kerang busuk menyinari wajah. Hati dah bermonolog ' boleh tak aku nak lempang muka korang laju- laju'. Huwaa... Maap. Siyes tak berniat.




Tula hang, nak sangat pakai blazer hitam. See, dia dah datang sendiri kat hang. Haha. Say padan muka kat diri sendiri. 

Takut. Takut sangat. Takut orang pertikaikan 
"Puteri? Puteri yang low self esteem tu jadi perfect ?"
"Puteri yang tak reti cakap kat depan tu jadi prefect ?"
"Puteri yang shaking tahap gaban bila kat depan ni jadi prefect?"
"Puteri yang comel tu jadi prefect?" *err, yang ni mungkin tak*
Fuhh, aigoo...

 Amanah dengan erti kata lain ialah tanggungjawab yang diterima oloh seseorang yang kepadanya diberikan kepercayaan bahawa ia dapat melaksanakannya sebagaimana yang dituntut, tanpa mengabaikannya.
Siyes. Rasa amanah jadi prefect ni besar sangat. Lagi besar daripada amanah yang pernah saya terima sebelum ni. Maklumlah, nak jaga sekolah. Sekolah tu besar kot.


Bukan besar ni je.. ni lagi...

Image result for sbpi gopeng

*Nampak tak betapa besarnya di situ*
Apapon, bak kata orang tetua, terlajak perahu boleh diundur, terlajak jadi prefect, takleh nak jadi murid biasa dah wei.. So, i take the challange and berusaha jalankan amanah ni sebaik yang mungkin demi menyumbang kepada igop.. *mohon doa kalian*


“Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit, bumi dan gunung-gunung, maka semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khawatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh.” (QS. Al-Ahzab: 72)

See, gunung yang besar pon tak mampu. Manusia ?

“Dan orang-orang yang memelihara amanat-amanat (yang dipikulnya) dan janjinya.” (QS. Al-Mukminun
Orang yang memelihara amanah = Orang yang beriman
*Senyum :)*

Doakan saya berjaya jalankan amanah ini.
Doakan saya dapat jadi prefect yang baik.
Doakan saya jadi prefect dengan niat yang betul.
Doakan semuanya :) *peace*


Image result for quote tumblr inspiration


*tammat :)*



| sayonara~ :)|



3 conteng-conteng:

Budak Baek said...

apa yg tak layaknye cik puteri oii~ layak ok.. :)

Muhammad Zuhairi said...

Haha .. Kelakor

Muhammad Zuhairi said...

Haha .. Kelakor