03 June 2015

Shopaholic itu bukan aku T_T


Image result for shopping quotes

As ayah I tengah sibuk mengecat rumah, I pon taknak lah just jadi tukang lihat. So, I make the decision untuk turut mengecat. Mengecat apa ? Mengecat blog I yang terchenta ni lah.. *Maap Incik Ayah, Cik Anak tak mampu nak membantu*

So, Tadaaaa.. A new look for this bloggie. Even tak berapa nak nampak perubahannya tapi thumbs up! You make a great differences. Haha. Cadangnya nak edit design blog ni, tapi bila tengok coding pelik2 ni, berpinar- pinar pulak ghasenya mata ni. Muntah pelbagai warna berlumba- lumba nak keluar dari salivary gland ni. Jadi, teruskan bermimpi untuk dapat design blog baru wahai Incik Mimpi.

*Ok. Enough dengan lalutan yang tak henti- henti.
Back to the topic.*

Sebut je pasal shopping.
Maka kedengaran jeritan para wanita2 seluruh dunia.
Perkataan 'shopping' itu sahaja sudah mampu mencetus satu fenomena super luar biasa! *okey, sebijik macam ayat intro karangan bm*

Tapi, yang pelik bin hairan bermoyangkan ajaibnya, that menjerit fenomena tak berlaku pada saya.
Jadi, persoalannya jantina apakah saya ini ?

*err, mohon diabai T_T*

Nak dijadikan cerita, semalam adalah hari shopping sedunia bersama Puan Ibu dan Cik Sistur. Ke manakah kami ?

 Image result for rtc gopeng

Mydin Gopeng @ RTC Gopeng. haha.
Higlight perkataan Gopeng dan save ketat2 dalam minda anda.
Kalau dah namanya budak sekolah gopeng, maka ke gopeng jugaklah hala tujunya.
*Takkan Gopeng hilang di dunia* 


As I was busy bukak laptop, Puan Ibu suddenly ask.
'Nak ikut tak pergi Mydin, beli baju raya. Nanti kamu dah jarang nak balik rumah dah time pose'
'Err'.
Bila disebut Mydin, sila buang mydin meru atau apa2 mydin yang terlintas di kepala anda.
*Mydin = Gopeng * Equation yang pasti.
Asalnya hati ni begitu meronta- ronta taknak pergi. *Maap, shopping tak berjaya menimbulkan keterujaan di hati.* Tapi, disebabkan anak ini anak mithali wa solehah *amin*, maka ku turutkan sahaja kehendak hati ibu terchenta. Say bye to laptop, say hi to gopeng.

Dalam kereta
" Ehh, dekat je gopeng ni. 10 minit je. Boleh la pergi sini hari2, beli ikan, sayur semua"
*Err...*

Sampai je sana, destinasi pertama kami ialah kedai emas. Pergh, satu lagi tempat yang menjadi fenomena dalam kalangan perempuan. Awalnya, teruja jugak bila tengok emas berkilau gemerlap bling bling pergh daebak arr. Tapi, bila difikir balik, Err, Propaganda semata. Lighting je ni. 
My mum said dia nak repair gelang dia yang dah pecah but that tukang emas *pergh, tukang emas kot* He said, 'Ini gelang tarak boleh lepair maaa.. Kalau lu lepair nanti picah kat tempat lain.Better yu tukar dengan gelang lain'. Fuh. Decision yang berat untuk Puan Ibu. Nak simpan that gelang yang berkhazanah tu atau tukar dengan gelang yang baru. So, my mum decided untuk tukar gelang yang baru. Hampa cik kakak yang khononnya nak mewarisi gelang tu. 

 Hampir sejam kitorang kat kedai emas tu. Mak dengan kakak sangat teruja tengok emas bling bling samapi incik polis kat luar duk usha kitorang pelik sambil berkata dalam hati "err, bilala diorang nak keluar ni". Haha. Feeling saya kat situ tak ubah macam feeling time jawab exam sivik PPT, solan punye susah tapi ghase fed up nak jawab plus plus rase nak tido je. Serious tak berminat. Bila dah bosan sangat, saya sesekali mencelah, 'yang ni cantik' dengan harapan boleh keluar dari sini as soon as possible. Tapi, saya tabik sama itu salesgirl. Ramah sangat. Mesra alam je. Although bukan Islam. Macam- macam jugak saya dapat kat situ. Harga 1gm emas pon saya dah hapal. Dok ulang benda tu punye pasai.

Dah habis kat situ, we move on ke dalam pasaraya mydin tu. Cari telekung pluss sejadah untuk hantaran tunang kakak saya. Then, pergi cari baju raya. And saya tertarik dengan satu baju kurung pink bermanik- manik. Cantik. Mak ngan kakak suruh cuba. Saya pon cuba. Pergh, macam cantik je, macam comel je. And yes. Saya rasa nak lompat2 sambil jerit nak beli! Nak beli! Malangnya, my sister spot a kecacatan kat baju tu. And my sis suruh cari baju jenis tu yang lain, tapi malangnya, ada je kecacatan yang tak indah. Aishh, my sis is really really pengguna yang bijak. And the conclusion, baju tu tak jadi dibeli. Tsk tsk. T_T

...........

Dipendekkan cerita yang panjang, setelah penat berjalan, kitorang pun pergi makan.Yeah, part yang paling ditunggu- tunggu dalam babak shopping.  My sis said nak beli ayam tandoori ngan roti naan. I said, "tak nak. Loya." *ceit, cerewet punya budak* Dia pun belikan bubur ayam untuk saya walaupun hati dok meronta- ronta nak makan chicken chop 12 hengget tu. And.. guess the ending.... Bubur ayam tu tak habis dimakan. Yang habis licinnya that roti naan and ayam tandoori. Kahkah. And I was like cencurut tarik mulut panjang2 bila my sis marah sebab tak habiskan bubur ayam tu.


As the conclusion, I'm not that kind of a shopaholic girl. To me, shopping was like err.. kinda buang masa kot. Haha. First, buang masa nak iron baju bagai. Kalau saya, pakai je apa yang ada. Tapi kakak2 saya usually marah saya for being selekeh. To them " awat la pergi shopping mall pakai seluar track. Tak fashionable langsung." Being criticize makes me really malas nak pergi shopping. Ah, pedulik apa aku, Janji selesa. Ye dok?

Second, shopping buat aku rasa fed up. Pasal pa? Pasal susah nak cari baju untuk bebudak2 kecik macam aku ni. Selalu takde saiz. I was like terlopong mulut je tengok my sis dok borong baju untuk dia sorang je. Cis. Sungguh kejam dan tidak adil. And, shopping juga akan jadi tak best bagi orang yang takde bajet ni. Sobsob. Almaklumlah, tak kerja lagi. Tak boleh nak shopping sakan.

The last thing is, shopping boleh membuatkan kaki anda sengal dan lenguh. Lagi2, window shopping. Datang semata2 nak tengok tingkap kedai tu je. Fuh, baik takyah gitu. Tengok tingkap rumah lagi bagus.

Image result for shopping quotes

In the nut of shell *Pergh karangan bi kot*, tak kesahlah whether you ar a shopaholic or not,
pastikan kita ukur baju di badan sendiri.
Berbelanjalah ikut keperluan, bukan ikut kemahuan napsu wa syaitonirrajim itu semata- mata.
*Ching*

Shopping is really complicated if you are a girl.
~Helen Salter

Sabtu ni katanya nak shopping lagi.
In search of baju raya.
Fuh.
*Big sigh.*

Till then.
Asslamualaikum. Adios~







5 conteng-conteng:

Farah Waheda Wahid said...

akak seorang yang shopaholic tapi tak suka pergi jika orang sesak...ha ha ha...

tashira said...

kite kalau byk duit mmng byk lah bnda yg nak dibeli. haha

Puteri Afiqah said...

Farah Waheda Wahid kan ? pening je rase kalau shopping time tengah sesak2.
tashira betul tu! haha. Rasa nak borong je satu kedai~

anis Sk said...

anis klau shopping sorg memang membazir habis. bukan pngguna yang bijak katekoo haha :p

Puteri Afiqah said...

anis Sk uish, bahaye tu. sama je kita..