13 March 2016

Sayang .



Tadi buat karangan bm. Tajuk dia cara menyayangi sekolah. Tetiba je rasa nak menulis. Betullah kata orang, ilham tu kadang kadang datang in an unexpected ways.


Sayang .

teringat satu kata kata seorang ustazah kat sekolah time form three.

"sayang mak ayah belajar sungguh sungguh"

and she ask us to wrote that short little quote on a piece of paper .

haha, sounds funny tapi meaning dia actually besar.
from that short quote, i started to know the importance of showing our love.
towards the one we love.


Sayang tu tak cukup dengan sekadar kata sayang. Sayang tu perlu dengan pembuktian.

Kalau kita sayang mak ayah, kita belajar sungguh sungguh. Semata mata untuk buat mereka tersenyum bahagia.

Sayang kawan, kita care pada kawan bila dia sakit, bila dia ada masalah. dan kita tegur dia in case dia buat salah. sebab kita masih nak bertepuk tampar dengan dia nanti. kat syurga yang maha luas.

Sayang pada alam sekitar, kita tak buang sampah rata rata, tak buang segala sulfur dan bahan toksik kejadah bagai dalam sungai. sebab apa? sebab sayang.

Sayang pada sekolah, kita jaga harta benda sekolah,  patuh peraturan sekolah dan berusaha untuk naikkan nama sekolah. Haha, ni point karangan, k. mohon jangan kecam.

Sayang kucing, kita jaga dia, kita bagi makan, bagi tempat tinggal yang selesa. kita share story kita dengan dia. sembang hati ke hati bersama dia.

See. indahnya sayang yang disertai bukti.


And out of all kasih sayang yang ada atas muka bumi ni , kasih sayang yang paling besar ialah kasih sayang Allah kat kita.

" kasih sayang Allah itu umpama cahaya yang mana tanpanya, kita umpama berada dalam lautan kegelapan." -ibn qayyim

sayang Allah pada kita, Allah bagi kita oksigen untuk kita hirup dengan percuma. yang mana dengan oksigen yang kita hirup tulah kita gunakan untuk bermaksiat tanpa segan dan silu.

sayang Allah pada kita, Allah bagi seribu dugaan pada kita, sebab Allah nak dengar kita mengadu manja dengan Dia. tapi kita yang tak sedar. kita dengan angkuhnya berkata Allah tu tak adil,

banyak lagi tanda sayang Allah kat kita. sampai jari dan keyboard tak mampu nak taipkan.

Tak ke kita patut rasa malu pada Allah?
Kita kata kita sayang Allah, tapi mana buktinya?

Andai kita sayang pada Allah, maka buktikan. dengan patuh perintah Allah, dengan tinggalkan apa yang Allah larang. itu baru namanya kasih sayang yang sebenar.
Though rasa sayang kita kat Allah takkan mampu nak balas rasa sayang Allah pada kita.
Sebab apa? sebab kita masuk syurga bukan dengan amal kita. tapi dengan kasih sayang dan rahmat Allah. 




Kita tercipta atas muka bumi ni dengan rasa sayang. jadi tak salah andai kita sebarkan rasa sayang kat atas bumi ni. yang penting dengan cara yang Allah reda. sebab apa? sebab rasa sayang tu dari Allah, dan ia harus kembali pada Allah. *mukasenyum*


Jangan salahkan cinta dan sayang dengan menuduh mereka itu buta. 

walhal yang buta itu kita. 

yang tak tahu nak nilai betapa sucinya sebuah rasa cinta dan sayang.



Sebab cinta dan sayang.
tu semua rasa yang indah.



1 conteng-conteng:

Ninja Sado said...

Aiwah . Cantik isi . Mintak izin copy ayat last nak bagi member . Teruskan berkarya .