09 September 2016

Fake .

akward.
Image result for hot air balloon tumblr

siapa yang suka bila orang sekeliling selalu pandang kita baik, padahal hakikatnya cuma kita yang tau diri kita macammana. bila orang pandang kita macam malaikat yang suci bersih, padahal in fact kita tak ubah macam syaitan yang hitam dan gelap.

fake, hipokrit. tu kata mudahnya.


ketahuilah, Allah sedang berbaik hati menutup segala aib dan hina kita. ketahuilah dipandang baik oleh orang lain tu sebenarnya satu nikmat, yang kita tak pernah sedar.

cuba bayang, kalau Allah sikit pun tak tutup aib kita. dan cuba bayangkan kalau kita manusia ni, masing masing boleh tengok hati masing masing, hati orang lain. apa jadi? geli. konfom geli. geli dengan hati sendiri, geli dengan hati orang lain yang penuh dengan karat daki dan kehitaman yang kalau kita sental dengan dinamo sekalipun, takkan pernah hilang. mungkin hilang, tapi bekas tu tetap ada.


ketahuilah, dipandang baik tu satu peluang.

kita selalu rasa bila orang pandang kita baik, kita seolah olah hipokrit, fake bagai. dan mula cari alasan, tak nak jadi baik sebab takut nanti hipokrit.
mohon, buang that thought jauh-jauh. why not, pandang segala apa yang jadi dengan sudut pandang yang positif. kenapa tak alang alang orang dah pandang kita baik, orang respek kita, kita jadi baik betul betul? see, baiknya Allah. Allah bagi sentuhan lembut bak sutera untuk suruh kita ubah diri. Allah bagi chance yang tersangatlah besar, kenapa kita tak lumba laju laju untuk rebut peluang tu?

nak jadi baik ni bukan mudah.
nak makan pon susah, kena gerakkan tangan, kena bukak mulut kena kunyah kunyah.
nak naik basikal lagi susah, kena jatuh, kena rasa sakit dulu.
sebab benda yang payah tu, endingnya akan jadi satu kemanisan yang sangatlah manis. lagi manis dari kek red velvet secret resipi. yang mampu buat kita diabetes,



Allah tutup aib kita, dan Allah bagi chance untuk kita berubah.
tulah namanya sentuhan yang penuh kasih sayang :)



dan ketahuilah, takde istilah fake dalam jadi baik. yang ada cuma istilah cuba dan berusaha untuk baiki diri.
sebab manusia dan kebaikan tu memang takkan boleh dipisahkan. 

tu fitrah.

0 conteng-conteng: