06 December 2016

A dedication ( part 2 )


Sbp integrasi gopeng. Seketul bangunan yang dah jaga aku for about the past five years. Mungkin pada orang lain, bangunan ni cuma satu bangunan usang yang boleh ranap dihempas angin bila bila masa je. haha hiperbola melampau. tapi untuk aku, bangunan ni bangunan tempat aku membesar, bukan setakat membesarkan lemak tepu dan tak tepu kat badan tapi jugak membesar menjadi seorang yang matang. ehh.

Aku ingat first time aku sampai gate sekolah, aku tengok fulamak, sekolah besar. Time tu riak ujub sum'ah semua bersarang dalam hati, yelah bangga kot dapat duduk sekolah lawa. aku masuk, dapat dorm bawah, haha berdouble double bangga sebab tak payah nak panjat tangga tinggi tinggi.  masuk dorm pulak, ya Allah. Katil double decker. Haha, aku mengucap banyak banyak, sebab aku tak pernah dan tak reti pon naik katil tu. mak ajar aku cara nak panjat katil gergasi tu, dan aku kena gelak dengan senior form five tahun tu. haha, terhiburnya mereka k dah bye tutup cerita. tu cerita dulu, zaman kanak kanak okey sekarang aku hidup aman bahagia dengan katil double decker sebab in fact, aku 3 tahun dapat katil bawah.


form 1 aku dapat dorm bawah, dan time form five pon, aku dapat dorm bawah jugak. aku tak tahu kenapa, tapi aku rasa there's something special behind yang aku tak tahu apa, tapi aku rasa, aturan Allah untuk aku sangat indah.

aku ingat, awal awal aku kat igop dulu, aku selalu sesat, lagi lagi pulak aku ni seorang yang pemalu. malu bertanya kan sesat jalan haha okey aku tahu takde kaitan. especially bila nak pergi bilik guru, tudia feeling dia tak ubah macam hang baru first time jejak kaki kat korea selatan. sebab bilik guru tu ada dua, bilik guru satu dan dua, dan sampai sekarang aku masih tak tahu nak beza tu bilik guru yang mana.

nak dibanggakan, sepanjang setahun form one, aku jarang homesick yeay dan aku tak tergolong dalam kalangan mereka yang menangis kat public phone haha comel je mereka aku tengok dan aku selalu jadi tukang pujuk mereka. tapi homesick aku getting worse bila aku makin tua, lagi lagi waktu form five, memang menjadi jadi, sikit sikit nangis, kat surau nangis, kelas nangis haha.tapi paling selalu aku nangis, dalam toilet haha aku pun tak tahu kenapa tapi bila keluar toilet je ceh aku buat lek buat piece je macam takde apa jadi. dan time form one, aku seorang yang sangatlah senyap, duduk celah celah locker kayu, tengok orang tapi terbalik time form five, kebisingan aku memang wajar diberi lempangan yang laju.

duduk kat igop, macam macam aku belajar. aku belajar untuk pegang amanah, dari sekecik kecik duty kat dorm sampailah sebesar besar jaga dewan makan dan hal ehwal pemakanan pelajar pelajar. kat sini, aku belajar how to treat others well, especially adik adik yang sangat memerlukan kasih sayang. haha, terima kasih adik adik dan kanak kanak igop, selalu spend masa dengan akak ni eheh. dan kat sini jugak aku belajar macam macam istilah pelik such as 'after', 'capub' haha macam macamlah istilah alien yang lain.

Some flowers grow best in the sun while others grow best in the shade.
Allah knows us best, so He puts us where we grow the best.

suka sangat quote ni. really mean something tu me.
Allah campakkan kita ke satu tempat, mesti ada something yang Allah nak kita belajar.
maybe from the place, from the people there atau mungkin dari peristiwa yang jadi kat kita kat tempat tu.
so igop, you did teach me something. terima kasih banyak.

oh lupa, aku turut belajar makan megi asam laksa tomyam dan megi kari.
dan aku jugak belajar, nak masak megi tak perlu taruh air banyak sangat, hanya secukup rasa.
haha, noted.


Tenji. tak perlu aku ulas panjang panjang siapa mereka. cukup tahu bahawa mereka adalah kesayangan aku. time aku taip ni, aku teringin sangat nak semua 139 orang baca, so that korang tahu, apa yang dah lama aku simpan dalam hati ni. tapi, aku tahu that won't happen. 

Tenjiku sayang, kita start jumpa empat hari bulan satu. 5 tahun yang lepas, time tu muka semua sememeh je, tudung selebeh. haha, memang amatlah tak matured. we faced the orientasi sama-sama, kalau masih ingat ada satu game ni kena calit tepung kat muka. haha sumpah macam apa je. time tu, aku pendiam, sampai aku rasa aku macam angin, kehadiran yang tak disedari. sebab aku, bukan jenis yang cepat adapt dengan situasi baru, orang baru. 

fuh.

tiga tahun kot, kita cuba cari keserasian, tapi memang susah sangat nak jumpa. kita selalu gaduh gaduh, masing masing ego, interaction sesama kita pun ke laut. time tu, i didn't sense anything special about this batch.form three, kita jadi tikus makmal, bahan eksperimen, buat kertas pbs berbundle-bundle, dapat tahun ada exam about three months before kot. Time tu, Allah je yang tahu tabahnya kita. kita masih macam dulu sampailah this one kem change everything. thanks to csq, kem diorang yang buatkan kita mula kenal sesama kita, tahu apa itu semangat batch, tahu apa itu ukhwah. i bet, ini memang percaturan Allah, untuk satu jalan cerita yang sangatlah indah.


form four, ukhwah makin kuat. dan kita jumpa saudara baru dan tenji makin ramai. honestly, mula mula memang tak ramai yang mampu terima kehadiran orang baru dalam batch ni, yelah once bila ukhwah kita dah kuat pastu tetiba kita kena renewkan balik ukhwah tu dengan adanya orang baru, ambik masa, k. Aku pun salah seorang yang tak boleh terima, sebab aku susah nak adapt. lama jugak aku ambik masa, dan lama lama, aku mula boleh hadam dengan situasi sekeliling. it was great to know, and to be dalam satu batch yang ramai orang. dan satu lagi kem csq, hujung tahun yang berjaya seal ukhwah kita ketat ketat. Kita mula ada lagu batch, walaupun orang kata lagu batch tu tak sesuai untuk naikkan semangat. it's more on our friendship and we just love it the way it is, kan? dan csq jugak puji kita, for being a great batch walaupun orang lain tak nampak. puji depan adik adik kot. haha.

form five, senior year, spm year. mula mula tak rasa apa pon, tapi nak dekat dekat hujung tahun, barulah rasa macam macam. 'oh pasni tak jumpa kawan dah', 'ehh, nak keluar sekolah dah', haha baru nak rasa, kan? tahun ni, banyak benda kita tempuh, pergi kem kat sahum, belajar ramai ramai kat dewan, hadapi kelas demi kelas sampai rasa nak bunuh diri sebab penat yang melampau, yelah batch kita kurang kat akademik, jadi kita terus dipush dan dipush. ditimpa satu ujian bila kita tak buat salah apa apa, tapi kita yang dipersalahkan, but that ends well, sebab kita tempuh semua sama sama. Dan aku, banyak sangat menangis tahun ni, time restu ilmu ngan cikgu, last kalamunnisa' ,jamuan prefect the moment kat tangga merah, jamuan batch,every perjumpaan batch. sebab rasa sayang tu dah mula melekat dalam hati, sampai aku risau nak buang rasa sayang tu, takut kesan dalam hati tu jadi dalam dan kena operate kat hospital. Aku mengaku, time akhir akhir spm mula tarik kebersamaan kita sikit demi sikit, yang rapat mula jadi renggang. haha aku faham, masing masing struggle untuk result masing masing. tapi, aku tetap nak sedih jugak, haha degil betul. and the last week, spending time dalam satu dorm yang semuanya fivers, tu memang the best, dan aku takkan pernah lupa.

Tenji, mungkin aku bukanlah sesiapa dalam batch ni, yang kehadiran aku kadang kadang orang tak sedar, yang tak mampu nak sumbang apa apa dalam batch. Aku bukan orang yang tahu banyak pasal batch, yang sumbang tenaga untuk batch, yang fikirkan masalah batch. mungkin aku senyap, ye aku senyap sampai orang kata, i'm a bit off pasal batch. tapi, senyap aku bersebab, aku tak nak terlalu rapat dan simpan terlalu banyak memori dengan korang, sebab aku tak cukup kuat untuk kenang semua memori tu nanti. kalau korang tahu, aku struggle belajar, its korang, yang jadi salah satu sebab. trust me, korang yang mendorong aku kuat untuk terus kukuh kat igop ni.

Tenji, terima kasih banyak banyak atas semua momen kita, yang manis yang pahit dan masam, yang baik dan buruk, semua aku hargai. every person yang hidup dalam batch ni, dah tempekkan satu chapter dalam hidup aku even mungkin kita tak pernah sekelas, atau mungkin tak pernah bertegur sapa sekalipun, part korang tetap ada dalam hidup aku. thanks atas segala ilmu yang korang bagi walaupun korang tak sedar, segala makanan dan paling penting segala kasih sayang korang.

Aku rindu, aku tak tahu apa yang aku rindu. Rindu sekolah ke, rindu asrama ke,rindu nak belajar bio ke, rindu kucing dm ke, pakcik dm ke ups. Tapi aku rindu something, mungkin rindu korang kot? Dan aku tak tahu macammana nak ungkapkan, dia macam soalan math yang suruh ungkapkan x dalam sebutan y padahal takde y pon kat situ haha ajaib kan. Tapi tenji, aku teringin nak cakap satu benda ni depan korang, tapi aku tak pernah ada peluang. Aku nak cakap yang aku sayaaaaaang korang sangat sangat. Aku harap korang baca.

Tenji, mungkin permulaan kita hanyalah satu permulaan yang biasa.
Tapi pengakhiran kita, satu pengakhiran yang sangat luar biasa.
Ukhwah kita, ukhwah yang diakhiri dengan sujud pada Ilahi.
Dan zikir wahdah plus doa rabitah. uhuk, sebak kot.
Dan mungkin, bertemu kita bukan kerana Allah, tapi berpisah kita kerana Allah.



Ada orang cakap kalau kita berukhwah sebab Allah, kita takkan rasa sedih. sebab apa? sebab kita letakkan mereka sepenuhnya pada Allah, biar Allah yang jaga mereka. ye, dan aku akan cuba untuk tak bersedih atas perpisahan kita.

Last tenji, aku harap ukhwah ni takkan putus, walaupun digunting. Aku harap kita, dapat selitkan nama tenji dalam doa kita dan aku doakan korang, berjaya capai apa yang korang nak, dapat stret a pluss, kerja bagus, kahwin cepat ehh. haha. 

Lastly, moga kalian sentiasa dalam jagaan Allah.
Saya sayang tenji saya. <3








2 conteng-conteng:

Muhammad Zuhairi said...

Jgn laaaa buat aku nangiss 😭😭😭

Muhammad Zuhairi said...

Jgn laaaa buat aku nangiss 😭😭😭