16 December 2016

Sentimental .


"too bored to do nothing, too lazy to do anything.." -Anime: Hyouka || #karunase -Edit by Karunase:

masa terbang, laju sangat. dah tujuh belas hari hari, jadi penganggur tak bergaji. dan selepas tujuh belas hari, baru tersedar yang diri ni dah banyak betul buang masa. heh.

so today, instead of doing the same routine over and over again, bangun pagi, gosok gigi, cuci muka, makan, garu pipi yang tak gatal, goyang goyang kaki, i decided to do something extraordinary. acewah, acah je ni. takde la extraordinary mana pon. tetiba hari ni, feeling nostalgic tu datang, so saya pun decide untuk selak selak diari, baca baca surat orang bagi dan sebagainya. haha.

orang cakap, saya ni ada sentimental value yang tinggi. haha, okey itu saya admit tanpa malu dan segan. mana taknya, time orang lain rakus mengoyak pembalut meja atas meja kat dalam kelas, saya dengan cermatnya mengoyak, konon sayang dan nak simpan buat kenangan. eheh, ni memang satu tabiat yang tak sengaja ada. so, dalam rumah, saya akan jadi orang yang sangat amatlah banyak barangnya. barang barang kenangan. 


so, tengah tengah menyelak barang, tetiba rasa macam 'ehh, apehal sepah sangat ni?'. maka, bermulalah satu adegan kemas mengemas yang memang tak pernah jadi pon before ni dan tak pernah termimpi pun untuk jadi ehh. dan sepanjang sesi mengemas, banyak gilaa benda pelik yang saya jumpa.


pen dan set alat tulis. haha, jujurnya, saya ni memang orang yang sangatlah suka membazir. mana taknya, sikit sikit beli pen, even pen tu dakwat sangkut sikit je, terus je tangan campak keluar dari pencil box. haha, nasib lah. okey, mungkin pen tu something yang biasa, tapi yang banyaknya saya jumpa, pen pen yang dah takde dakwat. lagi parah, ada satu box magic pen, tapi semua dah habis ink. aigoo. masih tak habis fikir kenapa simpan semua pen pen ni. sayang nak buang, kot?

buku nota,macam macam saiz ada dari yang kecik sampai lah yang besar. and mostly, banyak yang tak guna lagi. sebab dulu time kecik-kecik, selalu join pertandingan pastu dapat buku nota yeay. tapi, end up sayang nak guna. pastu jumpa notebook lawa lawa lagi, mulalah rasa nak beli, dan beli pastu sayang nak guna. huh. am i the only one to face this kind of situation. paling epik, ada satu buku nota ni, selak selak tulis '3 berlian' ohh buku nota darjah tiga. pastu selak selak ehh ada lirik lagu action song, lirik lagu nasyid time sekolah agama. haha, pastu kat situ, ada tulis, 'solo: puteri nur afiqah'. ehh, solo nasyid aku ni rupanya. haha, sumpah lawak, dengan tulisan mak gajahnya.

plastik cekelat. haha, ni pun banyak jugak. dari coklat kecik, sampailah cekelat tango yang besar. habit kutip plastik cekelat ni memang ketara sampai mak pun tahu dan mak pernah tanya, 'kamu nak sambung course teknologi makanan ke besar nanti?' haha, okey mak. sebenarnya, bukan aku sengaja nak simpan, cuma malas nak cari tong sampah err.bila fikir balik, rasa sayang nak buang plastik cekelat tu, jadi aku fikir why not kalau jadikan plastik cekelat tu jadi penanda buku, jimat duit kan?


actually, saya pun tak tahu apa yang cuba saya sampaikan kat sini, mungkin sebab bosan yang melampau sampai i tend to write this kind of thing dalam blog ni. haha, maaflah, terpaksa baca this pointless entri. so, meh sini saya kasi moral value sikit, supaya takde lah rasa pointless sangat kan?

satu, buat adik adik yang sedang bercuti tu, manfaatkanlah masa yang ada ni baik baik. buatlah something yang bermanfaat, mungkin tak sampai tahap bagi manfaat pada ummah, tapi at least biarlah bagi manfaat pada diri sendiri.contohnya, studylah rajin rajin sampai tahap rasa nak muntah pelangi, sebab ni jelah masanya nak hadap buku puas puas, sebab nanti kita akan rindu semua tu trust me. uhuk. takpun, bukaklah youtube, dengar ceramah ke, tak pun baca buku ilmiah ke, memancing ke. instead of tidur, layan cerita korea *haha, rasa macam cakap dengan cermin* and keep repeating the same time over and over, why not kita ubah angin,buat something yang kita tak pernah buat, kan? dan buat spm graduaters sekalian, saranan saya pergilah cari kerja. selain dapat sara diri, anda juga tidak akan jadi mereput seperti saya. --"

Allah dah sumpah dengan masa and that shows how masa tu sangat important untuk kita.
maka, mohon untuk rasa teruk bila kita dah sia-siakan masa tu dengan tak sepatutnya.

dua, berbaktilah sebaiknya pada ibu bapa, selagi mereka masih ada. time cuti nilah masanya, untuk kita tolong mereka, kononnya bila sekolah kita bagi alasan, duduk asrama lah, penat, banyak homework bagai. tolong lah mereka, tolong basuh baju ke, masak ke, kemas rumah macam saya ke. ahaha, k gurau je. ringankanlah beban mereka, bayar balik jasa jasa mereka yang kita takkan pernah mampu bayar tu, at least biarlah ibu ibu kita rasa sejuk je perut mengandungkan kita, okey? *angkat kening*

tiga,
Eventually all things fall into place. Until then, laugh at the confusion, live for the moments, & know everything happens for a reason. #quotes #mantra:

being a person who have a sentimental value yang tinggi ni bukan satu kesalahan, srs. seronok kot, bila kita kumpul kumpul something yang boleh kita simpan sebagai kenangan, nanti sampai satu masa kita dah tua nanti, bolehlah tunjuk kat anak cucu, 'ehh, nilah surat cinta yang nenek dapat time form five dulu', ha, kan sweet begitu. haha. tak salah k nak simpan barang barang untuk dijadikan kenangan, tapi berpada-padalah. janganlah sampai sampah habuk pemadam pun nak simpan, konon nak buat kenangan nilah habuk pemadam time jawab spm err tu memang kronik.simpan lah apa apa pun yang korang suka yang penting, jangan sesekali buat rumah sepah, dan buat alam sekitar tercemar. arasso?


paling bagus,
biarlah sentimental value kita pada ingatan yang tak pernah pudar,
pada hati yang sentiasa ingat setiap cebis memori.
dan pada doa yang tak pernah putus. *keching :)






1 conteng-conteng:

Aini Shah said...

Hi Afiqah, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@my.zalora.com I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)