13 September 2016

Trial and error .


cari aku. yang pakai sweater tu. tengah kesejukan haha.

5 days past. After having weeks of trial.

trial yang indeed sangat penuh dengan dugaan dan cabaran. dah la trial tu sendiri ujian, tambah pulak dengan berjuta jutan ujian yang terselit dalam ujian tu. memang sumpah ohsem.

dan trial ni buat aku sedar, hidup tu awalnya Allah, 
pertengahannya, ada Allah. 
dan pengakhirannya jugak kembali pada Allah. 

realiti yang kadang aku selalu lupa.



flashback balik beberapa minggu lepas, kami batch 99 menghadap satu exam kedua terbesar, which is trial spm. ulang , trial spm kot. haha. nampak tak kebesarannya di situ. aku ada call satu senior before tu, mintak tips nak menghadapi trial. acewah. know what, she said, "jangan risau sangat. trial tu memang susah'. haha. aku pun chillax jelah, sekali bila aku face trial tu depan depan, fulamak memang susah tak terkata.

a week before trial, satu week yang penuh dengan rendaman air mata. entah, dan dan tu jugak, we had banyak banyak perjumpaan. dan aku, sort of people, yang takleh kumpul ramai ramai, nanti mulalah segala imbauan masa lalu menerpa dalam minda. dan yes , aku salah sorang yang mata berair tiap kali perjumpaan. mula terbayang saat berpisah la, saat terakhir la. heh.

dan that week jugak, aku struggle yang teramat-amat sampai my body itself tak boleh nak hadam dan adapt dengan situasi yang sedang terjadi. badan mula lenguh lenguh, kepala pening pening. tambah pulak aku tersilap langkah pergi tidur kat lantai night before exam, memang semua sakit nak datang dekat aku.


first day exam, day paling win. aku melangkah masuk dalam dewan dengan cukup tenang. time tu, exam bm kertas satu. masa menjawab mula. aku bukak paper dengan tenangnya dan mula menjawab. tetiba, blank tu datang. aku jadi kosong tetiba, idea semua terbang melangit. ah sudah. aku rasa nak jerit tapi takde suara yang keluar. yes, situation ni lazim bila aku jawab karangan. aku habiskan masa yang lama untuk buat karangan yang first tu. *note: bm kertas satu, ada 2 karangan kena buat*. aku mula cuak. masa tinggal lagi sepuluh minit. know what, ada lagi dua perenggan aku tak siapkan. yes, aku panik tahap gaban. haha, memang tak boleh jadi doktor, kalau orang tengah nazak separuh mati, mahu gelabah aku dibuatnya. aku teruskan jugak menulis dan sampai satu masa, aku nak angkat kepala, nak tengok jam pukul berapa. dan oh tidak, kepala tak boleh angkat mata berpinar pinar. aku gagahkan jugak menulis. dan masa pun tamat, aku gagal siapkan karangan aku dengan perfect. -,-

rasa nak nangis time tu, tapi tak mampu keluar.

petang tu bm paper 2. dan aku taknak ulang kejadian yang sama. aku mintak kat cikgu, taknak jawab exam kat situ, sebab aku sakit kepala, sejuk tak tahan aircond. tapi cikgu tak bagi, sebab takde siapa nak jaga. dan end up, aku jawab exam kat belakang sekali sorangsorang. aku rasa nak marah, sebab takde orang faham apa yang aku rasa. aku menangis, sambil jawab exam, dalam kesejukan yang teramat. oh lupa, diiringi dengan batuk berpanjangan.

worst day, and me getting worser, dan akhirnya, aku tak jawab exam esoknya tu.
cikgu semua tegur aku, cakap 'ni kalau spm sebenar kamu kena jawab jugak ni'. haha. tapi mungkin sebab aku menangis kesakitan, cikgu cikgu kesian kat aku.
dan Allah bagi peluang kat aku, sebab honestly, aku tak banyak pun baca quran sunnah malam tu, sebab sakit kepala sangat sangat.

One day, The pain and hardship will make sense to you. Just don't give up.

minggu seterusnya, me getting better. sebab aku tak nak jawab exam sorangsorang tanpa ada tenji di sebelah. aku tak mampu nak jawab bila kekuatan aku, takde kat sebelah.minggu tu berjalan lancar, although add math, subjek yang aku memang tak boleh nak ngam tu berjaya buat aku stres separuh gila.dan minggu ketiga, the toughest week. sebab kena hadap three killer subjek dalam tiga hari berturut turut. fizik chemist biologi. omg. dan aku nangis sebab tak dapat jawab fizik dan kimia. okey, mesti rasa menyampah sangat sebab asyik nangis kan? haha.



so, its the end of three weeks full of trial.
trial yang aku tempuh dengan sakit dan air mata. can't really imagine kalau exam sebenar, same situation happened.


Bukan semua yang kamu takutkan itu akan terjadi.

honestly, aku sangat takut. takut untuk hadapi keputusan exam yang aku dah tempuh. tipu la kalau kau tanam biji benih, kau tak harap hasilnya bunga yang kembang segar mekar, kan?
dan dalam takutnya aku nak dapat result exam, especially bm yang aku betul betul tak tau nasib aku, Allah bagi aku satu hadiah. know what, I pass my bahasa melayu dengan cemerlang. far better than my expectation. Aku sangat bersyukur, sangat sangat bersyukur yang aku takkan mampu ungkap dengan katakata. Baiknya Allah, tak henti henti tolong aku.

dan lagi sekali aku ulang, Bukan semua yang kamu takutkan itu akan terjadi. srs.




this trial really teach me, reliability to Allah is far more important than anything. no matter how hard you try, how struggle you are. if your reliability to Allah if zero, then its zero.when you are stucked to choose between Allah and your study, choose Allah. sebab apa? sebab study, benda yang tak kekal. bila dah kerja nanti, you wont open back your biology book, tapi Allah, Allah tu kekal abadi.

and indeed, our reliability to Allah is just like a rope. just imagine how can we pull success towards us if we doesn't have a rope ? kan. our reliability is like a rope for the success.
success is from Allah, so seek it from Him.

So tenji, dah habis trial. maka apapun yang akan dapat lepas ni, tempuhinya dengan hati yang tough dan qawiy. Sebab apa yang kita dapat, percayalah, tu yang paling indah yang Allah bagi.
Tak salah kalau nak tempuh dengan air mata, tapi pastikan air mata tu, air mata kebangkitan.
Kebangkitan dari satu kegagalan. Fall up seven, stand up eight.

aku taknak nangis dah. srs,tolong aku. *kesat air mata.



Bukan mengaku kalah, tapi kadang2 kita kena faham situasi,
Biar jatuh terletak, daripada jatuh terhempas & berkecai.
-Teme Abdullah.

fall in love with this teme. haha.
siapa yang belum baca lagi hasil tulisan beliau, i suggest you to go and read pelukis jalanan.
its srsly inspirative. haha.


Last, doakan saya.
doakan tenji. doakan batch 99. :))





09 September 2016

Fake .

akward.
Image result for hot air balloon tumblr

siapa yang suka bila orang sekeliling selalu pandang kita baik, padahal hakikatnya cuma kita yang tau diri kita macammana. bila orang pandang kita macam malaikat yang suci bersih, padahal in fact kita tak ubah macam syaitan yang hitam dan gelap.

fake, hipokrit. tu kata mudahnya.


ketahuilah, Allah sedang berbaik hati menutup segala aib dan hina kita. ketahuilah dipandang baik oleh orang lain tu sebenarnya satu nikmat, yang kita tak pernah sedar.

cuba bayang, kalau Allah sikit pun tak tutup aib kita. dan cuba bayangkan kalau kita manusia ni, masing masing boleh tengok hati masing masing, hati orang lain. apa jadi? geli. konfom geli. geli dengan hati sendiri, geli dengan hati orang lain yang penuh dengan karat daki dan kehitaman yang kalau kita sental dengan dinamo sekalipun, takkan pernah hilang. mungkin hilang, tapi bekas tu tetap ada.


ketahuilah, dipandang baik tu satu peluang.

kita selalu rasa bila orang pandang kita baik, kita seolah olah hipokrit, fake bagai. dan mula cari alasan, tak nak jadi baik sebab takut nanti hipokrit.
mohon, buang that thought jauh-jauh. why not, pandang segala apa yang jadi dengan sudut pandang yang positif. kenapa tak alang alang orang dah pandang kita baik, orang respek kita, kita jadi baik betul betul? see, baiknya Allah. Allah bagi sentuhan lembut bak sutera untuk suruh kita ubah diri. Allah bagi chance yang tersangatlah besar, kenapa kita tak lumba laju laju untuk rebut peluang tu?

nak jadi baik ni bukan mudah.
nak makan pon susah, kena gerakkan tangan, kena bukak mulut kena kunyah kunyah.
nak naik basikal lagi susah, kena jatuh, kena rasa sakit dulu.
sebab benda yang payah tu, endingnya akan jadi satu kemanisan yang sangatlah manis. lagi manis dari kek red velvet secret resipi. yang mampu buat kita diabetes,



Allah tutup aib kita, dan Allah bagi chance untuk kita berubah.
tulah namanya sentuhan yang penuh kasih sayang :)



dan ketahuilah, takde istilah fake dalam jadi baik. yang ada cuma istilah cuba dan berusaha untuk baiki diri.
sebab manusia dan kebaikan tu memang takkan boleh dipisahkan. 

tu fitrah.