29 November 2011

kita dan ibu...


selamat pagi semua... la kenapa?? semua ngantuk lagi ye? pegi basuh muka cepat... dah pukul 11.18 pagi...
are you ready?? ok hari ni saya nak share pasal kita dan ibu...bace dgn sabar ye.. sbb entry ni panjang sangat...

ketika berusia setahun, ibu suapkan makanan & mandikan kita. cara kita ucapkan terima kasih kpdnya hanyalah dgn menangis spnjg malam...
apabila berusia 2 tahun, ibu mengajar kita bermain. kita ucapkan terima kasih dgn lari sambil ketawa terkekeh-kekeh apbila dipanggil...
mnjelang usia 3 tahun, ibu sediakan mknn untuk kita. kita ucapkan terima kasih dgn menumpahkan mknn ke atas lantai...
ketika berusia 4 tahun, ibu membelikan sekotak pensel warna. cara kita mengucapkan terima kasih dgn mnconteng dinding...
berusia 5 tahun, ibu membelikan sepasang baju baru. kita ucapkan terima kasih dgn menggolek2 dlm lopak kotor...
setelah berusia 6 tahun, ibu memimpin tgn kita ke sekolah. kita ucapkan terima kasih dgn menjerit: tak nak! tak nak!!
        berusia 7 tahun, ibu membelikan sebiji bola. cara kita ucapkan terima kasih ialah pecahkan cermin tingkap jiran...
menjelang usia 8 tahun, ibu belikan aiskrim. kita ucapkan terima kasih dgn mengotorkan pakaian ibu...
ketika berusia 9 tahun, ibu menghantar ke sekolah. kita ucapkan terima kasih dgn ponteng kelas...
berusia 10 tahun, ibu habiskan masa sehari suntuk menemankan kita ke mana shj. kita ucapkan terima kasih dgn tak bertegur sapa dgnnya...
apabila berusia 12 tahun, ibu menyuruh kita buat kerja rumah. kita ucapkan terima kasih dgn menonton televisyen...
 menjelang usia 13 tahun, ibu suruh kita pakai pakaian yg menutup aurat. kita ucapkan terima kasih kpdnya dg memberitahu bahawa pakaian itu tak sesuai zaman skrg...
ketika berusia 14 tahun, ibu terpaksa mengikat perut untuk membayar wang persekolahan. kita ucapkan terima kasih kpdnya dgn tidak menulis surat kpdnya...
berusia 15 tahun, ibu pulang dari kerja & rindukan pelukan & ciuman. kita ucapkan terima kasih dgn mengunci pintu bilik...
menjelang 18 tahun, ibu menangis gembira apabila mendapat tahu kita diterima masuk ke IPTA. kita mengucapkan terima kasihkpdnya dgn bersuka ria bersama rakan2...
ketika berusia 19 tahun, ibu bersusah payah membayar yuran pengajian, menghantar ke kampus, mengheret beg besar ke asrama. kita hanya ucapkan selamat jalan kpd ibu di luar asrama krn malu dgn kawan2...
berusia 20 tahun, ibu bertanya sama ada kita ada teman istimewa. kita kata "itu bukan urusan ibu".
menjelang usia 21 tahun, ibu cuba memberikan pndgn mngenai kerjaya. kita kata "saya tidak mahu jadi seperti ibu"...
 apabila berusia 23 tahun, ibu belikan perabot untuk rumah bujang kita. di belakang ibu kita kata kepada kawan2.. "perabot pilihan ibu aku tak cantik"...
mejelang usia 24 tahun, ibu bertemu dgn bakal menantunya & bertanyakan mengenai rancangan masa dpn. kita menjeling & merungut "ibu.. tolonglah!!!"
ketika berusia 25 tahun, ibu bersusah payah menanggung perbelanjaan majlis perkahwinan kita. ibumenangis & memberitahu betapa dia sgt sygkan kita.tetapi kita ucapkan terima kasih dgn berpindah jauh...
 pada usia 30 tahun, ibu menelefon mengingatkan kita mengenai kenduri kendara di kampung kita. kita kata "kami sibuk, takde masa nak dtg"...
apabila berusia 40 tahun, ibu jatuh sakit & meminta kita menjaganya. kita bercerita mengenai kesibukan dan kisah2 ibu bapa yg menjadi beban kpd anak2..
dan kemudian satu hari kita mendpt berita ibu meninggal dunia!! khabar itu bagaikan petir!! dlm lelehan air mata barulah perbuatan kita terhadap ibu kita menerpa satu persatu...

kesimpulannya, sayangilah ibu bapa kita.. jgn kita jadi seperti 'kita' diatas tu...
i love you mother!!

~dah abis dah~
*renung2kan sampai termenung ye!!






28 November 2011

lirik lagu teman..


ni post kedua saya hari ni... huhu... bosan sangat.. tak tau nak buat ape.. drpd buang mase lebih baik kite tulis entry.. ish, entry saya ni asyik pasal kawan jer kan? biase lah.. org takde idea... ok2... ni die lirik die...


jeng jeng jeng....

the lion story feat zahidah- teman
pertama kali kita berjumpa,
tidak kepastiannya ternyata,
diriku dipenuhi soalan,
ku tiada teman...


aku terlihat insan yang keliru,
airnya deras mencermin wajahmu,
engkau menjelma memberi harapan,
menghulur tangan...


sempena hari mulia ini,
aku tersenyum lalu mengimbasi kembali,
semua yang kerap kita mengadukan,
kini jadi bahan rindu yang ku simpan...


detik masa kini kedengaran,
aku mengucap selamat jalan,
kepada teman yang sering menghibur,
dengan gurauan..


bagaikan anak yang baru dilahir,
titisan mata pun mula mengalir,
di simpang jalan kita menyebut.. kata terakhir...
whoaaa...hoaaa....


sempena hari mulia ini,
aku tersenyum lalu mengimbasi kembali,
semua yang kerap kita mengadukan,
kini jadi bahan rindu yang ku simpan...


ku hargai semua yang terjadi,
memang nyata dirimu takkan ada pengganti,
semoga kita dapat bertemu semula,
kerna aku yakin engkau kan sentiasa... dihatiku...

kenape? korang tak pernah dgr lagu ni ke? kalau nak dgr..


click link di bawah yer?

~dah abis dah~

*important fact: lagu ni lagu yg paling popular di kalangan

 murid tahun 6..


talks about friendship...


hello semua blogger bloggie.. firstly, saya nak ucapkan Salam Maal Hijrah kpd semua muslimin dan muslimat di seluruh dunia.. (hey, sekarang dah 2 muharram la... ketinggalan zaman betul minah ni..) hihi~ semoga tahun ni lebih baik drpd tahun2 sebelumnya... and sesiape yg dah buat azam baru tu .. (org yg bername azam tolong jgn perasan yer...) silalah laksanakan azam anda...

ok...friends... kate2 ni khas untuk korang yg sdg merindui kite dan sentiase terbayang2 kan kite smpai mandi tak basah.. makan tak kenyang and tidur pun tak lena... (hish.. merapu sudah..)

in life, Allah does not give you the people you want, instead he gives you the people you need, to            teach you, to hurt you, to love you and to make you exactly the way you should be...

hearts will only love for a while.. feet can only walk for some miles.. clothes won't be forever in style.. but having friends like you forever worthwhile...

friendship is like a war.. easy to start.. difficult to end...impossible to forget.... so,i'm having a war with you.. i hope that you don't want peace..

kalau saya jadi squidward, saya akan buli awak selalu... jika ditakdirkan saya menjadi mr. crab, saya akan kikis harta awak... bile saya jadi patrick, saya akan selalu buat awak tension... tapi, saya tak nak jadi squidward, mr. crab atau patrick.. kerana saya nak jadi spongebob yang selalu setia dan sayang pada temannya...

 bile kamu rindukan seseorang.. pandanglah pada bintang yang paling terang sinarnya.. percayalah pada hati bahawa insan yang dirindui sedang merinduimu..

senyap tak bereti hilang... diam tak bererti lupa.. jauh tak bereti putus... kerana antara kita ada 1 ikatan... iaitu ikatan persahabatan...



friends... there will be no goodbye for us!! just a promise that... no matter what happens, we will always be FRIENDS..

~dah abis dah~
*tulus ikhlas dari hati seorang insan yg merindui temannya...
fuyooo... panjangnye saya melalut..










26 November 2011

just for fun...

entry ni ditujukan khas untuk korang2 yg tengah rasa bosan, sedih, pening kepala (mcm saya) dan lain2 yg sama waktu dgnnya... harap korg trhibur dgn jokes kat bwh ni... jokes ni bukan ciptaan saya... tapi dipetik drpd majalah2 yer.. 

Mat dan Min adalah anggota polis yang sedang meronda di sebuah pekan. Tiba-tiba, mereka ternampak seorang budak kecil sedang menangis teresak-esak di tepi jalan. Mereka pun memberhentikan motosikal lalu bertanya:
Mat : Adik, kenapa menangis ni?
Min : Yalah, cuba beritahu abang, biar abang tolong.
Budak : (Sambil menangis) Adik sudah satu jam tunggu di sini
Mat : Adik tunggu siapa? Ibukah? Biar kami hantar adik balik
Budak : Bukan, tadi masa keluar rumah, ibu ada pesan, kalau nak lintas jalan, tunggu kereta lalu dulu, baru lintas. Sudah satu jam saya tunggu, tapi tidak ada satu kereta pun yang lalu.
Mat & Min  : La.. kes salah fahamlah ni (sambil menepuk dahi)

hahaha....

~dah abis dah~
*sori kalau lawak ni tak cukup lawak... hope korang suke
  

adush.. peningnya kepala...


adush.. peningnya kepala... korang nak tau kenapa? sebenarnya, saya pening kepala sebab tak tahu lagi macammana nak hias blog ni... kadang2 cemburu tengok blog orang lain semua cntik2... (hish, jgn cemburu2.. tak baik)... hmm.. apa pendpt korang tntg blog ni? ape? korang kate cantik? huhu.. thank you2 (perasan jap).. tapi kan saya rasa blog ni mcm serabutsgt... btul tak? adush.. pening kepala... siape2 yg tengah bace.... boleh tak tolong bagi comment tak?? please...

tolong yerk? thanks..

~dah abis dah~
*kalau korang nak tau.. kat atas kepala ni ade byk bintang 
halimunan.. huhu

22 November 2011

hush.. banyaknye sarang..


hush... lame sungguh saye tak update blog ni.. huhu.. bukannye apa... asyik tak sempat jer.. tengok tu... banyak nya sarang.. sarang lebah ada, tebuan ada... sarang semut pun ada...(bukan biskut sarang semut ye..hihi)
tengok tu.. siap posing lagi semut tu.... hihi~

entahla, sejak akhir2 ni rasa malas sangat nak menziarah blog ni.. huhu.. 
hmmm... cuti sekolah dah mula... mesti korang rasa best kan... dapat bercuti.. tapi saya rase cuti ni tak best sangat.. bosan.. friends, i miss all of you.. huhu..sedih......

~dah abis dah~
sori kalau post ni pendek sangat... ni post mini namanya..
maklumlah, tengah sedih ni... mentol idea tak nak keluar.. huhu

17 November 2011

gembira + sedih


mungkin ade yg trtanya2..(padahal takde pun yg nak tanye)... kenapa saya rasa gembira + sedih?
hari ni.. keputusan UPSR diumumkan... waktu nama saya diumumkan untuk murid2 yg mendpt 5A, alhamdulillah.. saya rasa 1 perasaan yang sgt sukar digambarkan... rasa gmbira sgt2.. rasa bagaikan mimpi waktu tu..
tapi, pada masa yg sama..melihat kawan2 yg tak dpt 5A menangis.. rasa sedih sgt2.. kalau lah semua org dpt 5A.. mesti seronok kan.. tapi nak buat mcmmna... semuanya adalah takdir yg harusa kita lalui...

kpd kawan2 yg berjaya mndpt 5A.. tahniah sgt2.. teruskan usaha ye... chaiyok2..
and kpd kawan2 yg tidak brjaya dpt 5A, jgn sedih2... perjuangan kita semua masih belum selesai... masih banyak lagi yg harus kita harungi bersama... UPSR bukanlah penentu masa depan.. tetapi UPSR adalah titik permulaan untuk kita menghadapi peperiksaan yg lebih besar..

kepada semua yg berjaya mendapat keputusan yg cemerlang..

~dah abis dah~
*ngantuk lagi ni sbb tak dpt tidur semalam..hihi...


16 November 2011

takut.. berdebar..huhu

fuhh.. penatnya hari ni..petang tadi ada latihan drama untuk hari anugerah..huhu..
para blogger bloggie sekalian..mungkin ramai yg dah sedia maklum.. esok adelah hari yg paling bermakna bagi murid2 tahun 6.. bagi yg tak tahu, meh sini saya terangkan... sebenarnya esok keputusan UPSR akan diumumkan.. dan saya adalah salah satu drpd UPSR victim bgi tahun ni...

well, kalau korang semua ada di tempat saya, ape yg korang rasa? mesti rasa takut kan.. mungkin korang nmpk saya ni rilek je..(siapa yg nmpk jela).. tapi dlm hati takde siapapun yg tahu.. apa yg boleh saya lakukan hanyalah berdoa.. huhu.. siapa yg baca blog ni skarang tolong doakan skali ye!!nampaknya tak boleh tidur la malam ni...
 dup dap dup dap... korang dgr tak bunyi jantung berdegup? ish2.. jantung siapa la tu...



~dah abis dah~
*siapa2 tolong belikan ubat tidur ye.. supaya boleh tidur nyenyak malam ni..
 huhu

15 November 2011

sehari di 'air bersih'

hari ni hari yg cukup indah dan penuh damai.. hari ni merupakan hari yg sgt bersejarah dlm hidup saya...
nak tau kenape? sbb hari ni, murid2 tahun 6 ada rombongan kat 'air bersih'.. mesti korg trtanye2.. ape tu 'air bersih' kan.. sebenarnye air bersih tu ialah..

jeng... jeng... jeng....

sebenarnye.. ni la air bersih yg dikatakan tadi.. kenape? korang masih blur lagi?? takpe.. biar saye terangkan.. sebenarnya.. murid2 tahun 6 tadi ade lawatan kat clearwater sanctuary golf resort.. tapi kami gelar tempat ni air bersih.. huhu.. mungkin bagi korang biase2 jer.. tapi, memandangkan ni first time saya prgi sini.. saya rasa excited sgt..

la kenape ni? korang semua dh ngantuk ye? ala.. pegi basuh muke tu dulu, sbb ade byk sgt nak cerita ni...

imbas kembali...( sambil tu cube korg bygkan yer...)
~kitorang, murid2 tahun 6 dh tak sabar mnnti ketibaan bas.. dah brjggut dh kitorg menunggu.. sebahagian                                 murid2 lain dh pegi dah.. huh!! tak acik.. akhirnya.. jam 9.00 pagi.. bas yg ditunggu pun tiba.. kami semua pun berpusu2 naik dlm bas..
~kitorg smpai kira2 jam 9.45 pagi.. lepas tu kitorang pon dibawa ke..... entah, tak tau nama tempat tu ape..(mungkin gelanggang tennis)..kami dibahagikan kepada 9 group.. kami main macam2 kat sane.. kitorang main lari sambil ikat kaki, pas2 bola,masukkan bola dlm bekas, kambing masuk kandang... and paling best.. main tiup2 tepung.. cntik2 blake muka kitorang waktu pakai 'bedak' tu.. huhu..
~lepas tu.. kitorang ade jamuan makan... majlis tu kitorang sendiri yg kendalikan.. mcm2 hadiah kitorang dpt.. ade buku, mug, alat tulis, macam2 lagi..lepas tu, ade tukar2 hadiah.. saya dpt tabung gmbr ikan.. suke2.. lepas tu ade jugak anugerah2.. murid paling sopan, murid paling rajin, murid paling becok dan murid sahsiah terpuji..nak tahu saye dpt yg mane? hihi.. biarlah rahsia.. makanan die, semua sedap2..  lepas tu.. kitorang pergi bersiar2 kejap.. tengok tasik.. cantik sgt.. then bile bas smpai.. kitorang pun balik...

waktu dlm perjalanan balik, hujan renyai2.. mungkin menyambut kepulangan kitorang kot.. hihi.. mungkin bagi korang lawatan ni takde pape yg mnarik.. tapi korang tak tahu yg hari ni merupakan hari yg terindah dlm hidup kitorang.. cikgu, terima kasih sbb dah buat lawatan yg best ni untuk kitorang.. betul tak... siapa setuju, sila angkat tgn macam saya ye... hihi..

tibe2 rasa syahdu pulak nak tinggalkan sekolah..huhu..kawan2.. korang nak tahu tak.. korang semua adalah kawan yg paling best dalam dunia ni.. happy sgt dpt kawan mcm korang ni.. thanks sgt2 sbb sudi mnjadi shbt spnjg kite ade kt sekolah ni.. hope frienship kita akan kekal hingga akhir hayat...
ushh, dah panjang bebenor ni.. okeyla.. tata.. 

~ dah abis dah~
* siapa yg nak tidur tadi silakan tidur...

12 November 2011

hello...


assalamualaikum...and hello.. welcome to my blog.. huh, sebenarnya dah lame dh saya nk buat blog... tapi ade je halangan... tapi, berkat usaha dan kesabaran.. akhirnya siap jugak blog ni... mungkin blog ni tak sehebat dan secantik blog2 org lain, tapi saya akan cuba buat blog ni lebih cntik dan mnarik... jutaan terime kasih saya ucapkan untuk semua yg trlibat dlm menjayakan blog ni.. especially... kawan saya, norerysha shahiera/ name manjanya ery, yg byk memberi bimbingan dan dorongan... nak tengok blog ery tak?? tekan sini yerk...
jutaan terima kasih juga ditujukan khas kepada 6 buah blog yg telah mati syahid dlm pembikinan blog ni...

~dah abis dah~