31 December 2011

Segmen: Blogwalking and Follow by Tintan


hello semua bloggers and bloggies sekalian... hari ni saya nak join segmen cik tintan ni...

Segmen:Blogwalking and Follow by Tintan

korang nak tahu kenapa saya tergerak hati nak join segmen ni??? sebab...... jeng... jeng... jeng...

cik tintan dgn sukarelanya menjemput saya untuk join segmen dia... weheee... terharu rasanya... huhu.... meleleh air mata...
 sebab segmen ni nampak menarik!! tengok banner dia.... cantik tak??
cantik, menarik, tertarik, kau memang da bom kan??

actually, blogwalking ni salah satu perkara favourite dlm berblogging selain drpd bersegmen... saya suka berblogwalking ni sbb dari sini la saya dapat tengok keindahan2 blog2 org lain.... tengok cara penulisan org lain....  kalau nak dibandingkan blog saya dgn blog org lain, maka terserlah la ketidakcantikan blog ni... huhu... (tapi saya still bersyukur..) lagi satu sbb saya suka berblogwalking ialah dpt tambah followers.. huhu.. (korang pun mesti sama mcm saya kan???)

ish2.. dah panjang sgt kan saya merepek ni??? korang mesti nak join jugak kan??? no worries... just klik the banner okey??? senang je kan....

okey, saya nak tag bloggie2 yg chumel2 ni...

~dah abis dah~
join cepat!! tarikh tutup malam ni!



contest |blog saye super power


papantandashadow1.png image by fiffiey

pada tengahhari yg indah dgn cuaca yg panas terik ni, saya nak join contest |blog saye super power...
saya telah ditag oleh pwencess yuyue....

actually, blog say ni bukannya se'power' minuman super power yg mmg sangat power tu...
saja je nak join.... lagipun, dah lama sgt tak join contest- montest ni... ada la jugak pasang angan2 nak ada
blog yg super power mcm blog2 lain... huhu... harap2 la satu hari nnti angan2 ni akan jadi kenyataan..

ok2... saya tak nak ckp panjang2... nanti pening pulak korang dgr saya membebel... nak join??? klik banner di atas yer!

org2 bertuah yg telah di tag..... ada aiskrim percuma untuk korang... hihi... gurau je...
harap korang join contest ni ye!!

~dah abis dah~



tip berjimat cermat


hai semua... apa khabar??? harap korang semua sihat2 sejahtera ye...

ok, seperti yg telah saya cakap (aish!! wrong BM ni.. taip sebenarnya..) dlm entry ni... hari ni saya nak sharekan tips2 berjimat cermat.. entry ni sebenarnnya ditujukan khas untuk kanak2 ribena dan lain2 yg sama waktu dgnnya... kalau korang yg bukan kanak2 ribena ni nak baca jugak pun boleh... lagi saya suka... bak kata mei mei, saya suka!! saya suka!!!

ok2, korang dah tak sabar kan nak tau tips berjimat cermat kan?? apalagi, jom kita tengok!! ehh... lupa pulak nak kasitau... saya nak kredit kat majalah e-baca edisi 73 for the info...

 tips berjimat cermat 
  bawa bekal dari rumah
       jangan malu membawa bekal dari rumah. selain dapat berjimat, kita juga sebenarnya dapat mengamalkan pemakanan yg sihat. makanan dan minuman yg dibawa dari rumah sebenarnya lebih terjamin kebersihannya..

 berbelanja di kantin
      jika ibu bapa tkita tidak sempat menyediakan bekalan makanan, kita boleh membeli makanan di kantin sekoalah. harga makanan di kantin sekolah lebih murah berbanding di luar.

 makan sebelum datang ke sekolah
      seelok2nya, kita makan terlebih dahulu di rumah untuk mengelakkan kita berasa sangat lapar dan berelanja dengan banyak pada waktu rehat.

 bawa bekalan makanan yg lebih
      bagi korang yg mempunyai kelas tambahan selepas sesi persekolahan, korang boleh membawa bekalan makanan lebih drpd hari biasa seperti biskut, susu atau air. tapi bagi korang yg tinggal berdekatan sekolah, bolehlah pulang dahulu ke rumah dan makan sedikit sebelum pergi semula ke kelas tambahan.

 pulang terus ke rumah
      salah satu cara untuk berjimat cermat ialah pulang terus ke rumah setelah tamat sesi persekolahan. jangan sesekali melencong ke tempat2 yg tidak berfaedah atau ke pasar raya jika kamu tidak mempunyai niat untuk membeli barang. seelok2nya, ajak ibu bapa untuk menemani adik membeli barang. hal sebegini dpt mengelakkan diri drpd ditipu dan berbelanja dgn lebih...


tengok tu... banyaknya shopping!!!

 amalkan sikap menabung
      akhir sekali, kita mestilah melatih diri untuk menabung. cuba biasakan diri dgn menabung setiap hari. kita juga boleh menetapkan kadar yg mampu disimpan setiap hari. sebagai contoh, sehari seringgit. kata org sikit2 lama2 jadi bukit.

ha, macam mana? sekarang korang dah tahu kan tips berjimat cermat? apalagi, praktikkanlah tips ni dalam kehidupan seharian.. jgn asyik shopping je.. nanti bila poket dah kering, baru korang menyesal! hope this info berguna untuk korang semua!

~dah abis dah~
jom kita menabung!!



30 December 2011

cuti sekolah dah nak habis!! ◕‿◕


hi.. semua... sedar tak sedar... pejam celik.. pejam celik...dah nak masuk tahun baru dah... cikgu puteri nak tanya ni... hari ni berapa haribulan??? 30 haribulan, cikgu!!... pandai anak2 murid cikgu ni...(suara ala2 cikgu jasmin dalam upin dan ipin)...
lagi 2 hari je nak masuk tahun baru....

mesti best kan cuti tahun ni?? korang pergi melancong kat mana?? fuyoo... ada yg pergi paris tu.... saya pulak?? hurm... saya cuma balik kampung je.. huhu... masa selebihnya saya duduk rumah... berblogging..

hurmm... mesti ramai org tgh shopping raya kan?? (eh, raya lmbt lagi la... shopping tahun baru la...)huhu... mesti ramai yg tgh shopping tahun baru kan??
ingat!!shopping pun shopping jugak.... tapi jgnlah membazir duit pulak ... korang kena la berjimat cermat sikit... nak tau tip berjimat cermat tak??? nantikan entry seterusnya... bukan sekarang ye.....

hurmm... asyik cerita pasal shopping je..... kerja sekolah dah siap ke??? ish2... ramai betul yg tak siap kerja sekolah lagi.... ha! bagi yg tak siap tu, siap2 kan lah cepat ye!! jgn tangguh2 tau! tak baik........

tengok tu.. sampai menari2 lagi buku tu suruh korang siapkan kerja sekolah... (menari??)ha?? korang tanya saya ada kerja sekolah ke tak?? hihi.. mestilah takde... maklumlah saya kan dah bersusah payah study untuk UPSR... jadi cuti ni honeymoon sakanlah dgn blog yg tercinta ni.... (bersusah payahla sangat)...

ok2... sebelum saya habiskan entry saya yg merepek ni, saya cikgu puteri nur afiqah a.k.a cikgu wanna be (macam datin wan abe la pulak) ingin mengucapkan selamat bercuti dan selamat tahun baru ye... lupa pulak... selamat menyiapkan kerja sekolah dan selamat bershopping ye... jaga keselamatan tau! jgn main mercun tau.... nnti patah jari baru menyesal..... huhuhu....

cuti dah nak hbis baru nak ucapkan selamat bercuti.. apalah... hihi

~dah abis dah~



segmen: jom sertai senarai blog terhebat 2012!

hai semua.... hari ni saya nak join segmen lagi... amacam? rajin tak saya join segmen??? huhu...kalau join segmen mmglah rajin... tapi, kalau nak buat ulangkaji... ish2... mmg malas sgt2... huhu...pecah rahsia....

dah2...sesi merepek dah habis... jom kita ke topik kita... actually, saya ditag oleh si comey erysha....

           erysha: erysha tag nme kak putri dalam satu lagi entry!!!       

rasanya segmen ni mcm best je... tu yg saya join ni.....

amacam?? tertarik nak join??? jom klik banner tu....

memandangkan kak ira arina suruh buat entry yg paling ringkas, saya pun tak nak membebel panjang2...
jom kita join tau!

lastly, saya nak nak mereka!!

~dah abis dah~
jom join!!