19 February 2012

edit blog lagi dan lagi....

fuh.... setelah penat jari jemari yg lemah gemalai menggodek dan menaip segala macam tuto2, akhirnya siap jugak mengedit blog ni.... amacam??? ada perubahan tak???? la, still tak nampak jugak ke??? ni yg nak merajuk ni... takpe2 meh sini saya tunjukkan....

sebelum



selepas


sebelum

selepas

dah nampak kan??? amacam, cantik tak??? *perasan lebih

saya nak ucapkan berbanyak2 terima kasih kepada semua tutorial2 yg telah membantu saya dlm pengeditan blog ni...... and jutaan terima kasih jugak ditujukan khas kepada photoscape (yg telah membantu saya untuk buat title sidebar) dan jugak kepada GIMP (yg telah mentransparentkan header).... arigato gozaimasu yer.... sebagai hadiah, gambar korang telah pun dimuatkan sekali kat atas tu..... cuba tengok betul2.... suka tak???

okeyla, rasanya sampai sini dululah entry saya kali ni..... nak menaip pun dah tak larat dah sbb asyik dok menggodek2 tutorial tu je...... harap korang suka dgn muka baru blog yg segar bugar ni.... last but not least, tolong jagakan blog ni ye!!!!

~dah abis dah~
rasa makin bersemangat nak menaip entry lagi.... tapi apakan daya,
kena balik asrama dah..... huhu



05 February 2012

Salam Maulidur Rasul

apa khabar semua?? harap korang semua sihat2 belaka ya! saya nak tanya korang sikit ni... korang tau tak hari ni hari apa??? *hari Ahad, cikgu*... yela, hari ni mmglah hari Ahad.. tapi, hari ni telah berlaku satu peristiwa yg sgt penting dlm sejarah Islam.... ha??? dah tau kan?? hari ni merupakan hari Maulidur Rasul!! pandai semua!!

apa hari Maulidur Rasul tu?? Maulidur Rasul ni adalah hari dimana nabi kita, nabi Muhammad S.A.W. dilahirkan.. tau tak bila nabi Muhammad dilahirkan??? jom... hayati lirik lagu dibawah....

Tercipta satu lembaran sejarah
Di tanah suci Kota Mekah
Hari yang mulia penuh syahadah
Bermulalah sebuah kisah

Malam isnin subuh yang indah
Dua belas rabiul'awal yang cerah
Dua puluh april tahun gajah
Lahirlah zuriat dan syahadah

Abdullah nama bapanya
Siti Aminah ibunya
Riang gembira menyambutnya
Lahirnya putra yang utama

Muhammad nama diberi
Gelaran yang terpuji
Nikmat Illahi sama disyukuri
Terima putra yang berbakti

Keadaan yatim anak mulia
Lahirnya bawa cahaya
Alam derita jadi gembira
Terima junjungan mulia
pada hari ini, kita semua digalakkan berselawat.. nak tau apa kelebihan berselawat?? jom tengok kat bawah ni...
  1. melaksanakaan perintah Allah s.w.t
  2. bersamaan dengan selawat Allah s.w.t. kpd Rasulullah S.a.w.
  3. mendpt ganjaran 10x selawat drpd Allah atas setiap kali selawat yang diucapkan ( selawat drpd Allah s.w.t. bereti rahmat
  4. bersemaan dngn selawat para malaikat
  5. dikurniakan oleh Allah s.w.t. 10x dari drjat atas setiap satu-satu selawat
  6. dituliskan oleh malaikat 10x kebaikan atas setiap selawat
  7. dihapuskan oleh Allah s.w.t. 10x kejahatan atas setiap selawat
  8. segala doa akan diperkenankan oleh Allah s.w.t.
  9. mendapat syafaat dprd Rasulullah s.a.w.
  10. mendapat keampunan Allah s.w.t. dan akan ditutup segala keaiban
  11. Allah s.w.t. akan menutupi segala dukacita
  12. dikurniakan maqam hampir kepada Rasulullah s.a.w.
  13. mendapat darjat al-sidq
  14. ditunaikan segala hajat
  15. selamat sejahtera pada hari kiamat
  16. Allah s.w.t dan para malaikat akan berselawat ke atas individu yang berselawat
  17. mendapat khabar gembira daripada Allah s.w.t. dengan balasan syurga
  18. selamat sejahtera pada huru-hara hari kiamat
  19. Rasulullah s.a.w. akan menjawab secara langsung ke atas setiap selawat yang dibacakan
  20. mudah mengingat semula perkara-perkara yang lupa
  21. mendapat kedudukan yang baik pada hari kiamat serta tidak akan kecewa pada hari itu
  22. tidak akan merasai fakir
  23. terpelihara dari dihinggapi sifat bakhil
  24. mendapat kesejahteraaan drpd doa Rasulullah s.a.w
  25. selawat akan menjemput setiap pengucapnya ke jalan syurga
  26. menjauhkan seseorg itu drpd terlibat dalam majlis-majlis yang tidak disebut padanya nama Allah dan rasulNya atau drpd majlis-majlis lagha
  27. berselawat menyempurnakan kalam pujian Allah s.w.t. apabila disebut "alhamdulillahirabbil'alamin" di dalam doa, maka akan disambut selepas itu dengan selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w
  28. selamat melintasi titisan sirat al-mustaqim pada hari kiamat
  29. terpelihara drpd sifat kasar dan gelojoh
  30. disambut oleh Allah s.w.t. pada hari kiamat dengan kata-kata pujian yang lunak
  31. mendapat keberkatan Alalh
  32. mendapat kesempurnaan iman
  33. kasih dan cinta kepada Rasulullah s.a.w.
  34. mendapat hidayah daripada Allah dan dikurniakan hati yang sentiasa hidup mengingati Allah s.w.t.
  35. setiap selawat yang dibaca akan dibentagkan di hadapan Rasulullah s.a.w. secara langsung
  36. teguh pendirian dengan kebenaran
  37. berselawat bererti kita menunaikan sebahagian daripada hak-hak Rasulullah s.a.w. kea tas diri kita. di samping itu ia dianggap mensyukuri nikmat Allah s.w.t. yang mengurniakan dan mengutuskan Rasulullah s.a.w. kepada kita.
  38. berselawat juga bererti zikrullah, bersyukur serta mengiktiraf segala nikmat yang dikurnikan oleh Allah s.w.t.
  39. mendapat balasan rahmat yang luas daripada Allah s.w.t.
  40. berselawat bereti melengkapkan pengertian berdoa dan memohon kepada Allah s.w.t. ke atas Rasulullah s.a.w. dan kepada diri sendiri
  41. antara kelebihan ynag paling hebat kepada setiap individu ialah akan terjelma gambaran Rasulullah s.a.w. dalam jiwanya
  42. dikurniakan oleh Allah s.w.t. maqam seorang Syeikh dan Murabbi.
kredit: sini

jadi, semua... apa lagi... jomlah kita semua berselawat ramai2... tapi ingat!! jgn cuma berselawat hari ni je , lakukan secara berterusan tau!!


~dah abis dah~
Salam Maulidur Rasul semua!!!





telah ditag...

hello semua.... lama betul kita tak jumpa kan??? hrp korang semua sihat2 belaka bak kata org putih in the pink of health.... hari ni kan saya telah di tag oleh kak yana yg comel ni...
so, saya pun terus lah menggodek entry kak yana yg ada terpampang nama saya.... rupa2nya saya telah ditag untuk menjawab 11 soalan yg telah dicipta oleh kak yana.... ala, macam dlm entry yg ni.......

so.. ini adalah rules2 yg perlu dipatuhi....
you must post this rules in your entry
each person must post about themselves in their entry
answer the question that tagger set for you in their post. and create 11 new question for new people you tagged to answer
you have to choose eleven people to tag and link them to the post
go to their page and tell him/ her
no tag back!
no stuff in tagging section 'YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS'
'YOU ARE LEGITIMATELY' a.k.a REALLY, TRUST, WITH ALL HONEST have tagged 11 people

dah baca dah?? ok... ni pulak tentang diri saya..
blogger yg berusia 13 tahun... still muda dan budak hingusan.... hihihi
suka sgt dgn colour purple.... (tapi blog bercolour biru atas sbb2 tertentu..)
penggemar kucing.... macam kak lyssa faizureen
nak jadi guru dan penulis novel sekaligus....
seorang yg mudah tersenyum..... ^_^

ok.... now, saya nak jawab soalan temuramah kak yana ni... macam artis pulak kena interview ni... hihi
anda lahir di mana??
     Hospital Besar Ipoh, Perak Darul Ridzuan
apa makanan kegemaran anda?
     nasi lemak, roti canai dan nasi ayam....
apa impian anda pada tahun 2020 nanti?
     blog ni menjadi sefamous blog kak lyssa faizureen dan mencecah 1 juta followers... amin... (tu pun kalau blog ni tak jadi mangsa delete saya....)
kereta idaman anda pada gaji pertama nanti?
     uwaaa.... tak tahu nak jawab... sorry...
sekiranya pada tangan anda ada wang 1 juta,apa yang akan anda buat? nyatakan 3 perkara penting..
     menjelajah sambil menjajah satu dunia.... (gurau je.. takde la sampai menjajah)..
     bawak ibu dan bapa saya menunaikan haji
     belanja followers2 saya yg baik hati ni...
di manakah tempat melancong yg belum pernah anda pergi?
     rasanya, byk tmpt yg belum saya pergi... nak pergi korea...
nyatakan kenapa anda ingin kesana.
     nak rasa suasana cuti2 korea pulak.. asyik cuti2 Malaysia je...
bersama siapakah anda ingin ke sana?
     family, friends and all my followers.... (is it possible??)
apa yang anda tak suka tentang blog saya?
     nothing......semuanya cantik....
nyatakan kenapa anda suka dan tak suka?
     suka sebab blog kak yana kemas dan header dia comel... gaya penulisan pun best....
cadangan anda untuk blog saya?
     uwaa... tak tau... saya cuma blogger kecil yg masih mentah je.. 

ni pulak soalan interview untuk korang...
warna apakah yang paling korang suka??
kenapa korang suka warna yg telah dinyatakan?
sekiranya korang menjadi seorang blogger yg famous satu hari nanti, apa yg akan korang lakukan?
haiwan apakah yg paling tak suka?
kenapa korang tak suka haiwan tu?
terangkan serba sedikit mengenai perwatakan anda..
novel apakah yg paling korang suka baca??
pengalaman korang yg paling menarik?? 
apa pendapat korang tentang blog saya??? cantik ke tak??
nyatakan cadangan dan penambahbaikan yg harus saya lakukan terhadap blog ni..
nasihat atau tips berblogging kepada newbie mcm saya??

yea!!! siap pun.... dan... korang2 yg namanya telah tercatat di bawah ni, sila jwb soalan2 kat atas ni yer!

~dah abis dah~