18 March 2012

tips mengawal rasa marah...

okey semua, ini adalah entry terakhir sebelum saya pergi asrama.... hari ni saya nak share tips untuk mengawal rasa marah....

 
mesti korang semua pernah rasa marah kat orang lain kan?? saya sendiri pun pernah rasa marah tau... nak tau tak cara macam mana nak kawal marah ni??? jom tengok kat bawah.....

mengubah posisi 
apabila kita sdg marah, elok kita mengubah posisi.. contohnya bila kita marah dlm keadaan berdiri, elok kita duduk supaya kemarahan kita akan reda.... sabda Rasulullah
berwuduk
Rasulullah bersabda:
minum air
berdiam diri apabila marah
menyampaikan kemarahan secara positif
bawa bertenang dan tarik nafas dalam2
berlindung kepada Allah drpd syaitan
berfikiran positif


credit: sini dan sini


okey itu sajalah tips yg saya nak sharekan hari ni...bila kita tgh marah, jgn lupa amalkan tips di atas... yg penting bila kita marah, cubalah senyum... cuba korang senyum sikit... ha, kan sweet tu......
 
sweet kan??

 
ala, tomeynya......

nak lagi sweet tak??? senyum macam ni yerk.....
-
-
-
-
-
-
-

 
kan ke sweet.... tak gitu encik goaty???

kalau kita senyum, dapat pahala.... senyum kan sedekah????

~dah abis dah~





17 March 2012

appreciation.....

PERHATIAN: ENTRY INI BUKAN ENTRY YG MENUNJUKKAN KE'BELAGAK'KAN TETAPI HANYA UNTUK MENUNJUKKAN APPRECIATION KPD KORANG SAHAJA....


apa khabar semua blogger yg comel2 belaka?? hope korang semua sihat2 belaka ye.... hari ni saya menulis entry saya pada jam 8:21 pagi mengikut jam laptop... padahal jam realitinya baru pukul 7:21 pagi... pelik2

tadi, bila bukak dashboard kan, saya rasa sangat terkejut sambil tersenyum lebar sampai ke pipi... nak tau kenapa?
tengok gambar di atas ni...

takde apa2 yg menarik pun... bagi korang memang takde yg menarik, tapi bagi saya ia sangat2 menarik... *apa dia ni???*korang pun tertanya2 sambil buat muka comel korang tu... hihihi.... okeylah malas dah nak berteka teki teka tekuk dgn korang dah...

sebenarnya yg saya excited sgt ni sbb followers saya akhirnya dah ada 400 org... alhamdulillah... mungkin bagi korang *ek eleh baru 400.... booo....* (mungkin takde kot sbb korang semua baik hati)... tapi bagi saya 400 tu dah cukup bersyukur sgt2... perhatian lagi sekali.... entry ni bukan entry yg menunjukkan ke'belagak'kan yer!

saya nak ucapkan berjuta2 appreciation kepada semua followers yg sanggup follow blog yg sgt2 serba kekurangan ni... dan bermillion juta terima kasih saya ucapkan kepada ________ yg telah menjadi followers ke 400 saya... nak tau siapa dia..... jeng3.....

sila klik pada snapshot di atas untuk ke blog kak awa...

thanks a lot kak awa... sorry sebab tak dpt bagi apa2 sebagai tanda penghargaan.... and saya ambil kesempatan ini membuat muka comel sambil meminta maaf atas kesalahan yg telah saya buat... mungkin entry2 saya ni terlalu kasar atau terlalu boring atau terlalu gedik sgt2.... saya jugak nak minta maaf kalau blog saya ni terlalu buruk dan keanak2kan.... and saya nak minta maaf kalau saya tersalah komen atau terkomen merapu2 dgn entry korang semua.... biasalah kanak2 terlebih minum ribena mmg mcm ni.... dan saya nak minta maaf jugak kalau saya tak follow korang2 yg follow saya tu... sorry byk2.... 

kalau korang ada pendapat atau kritikan untuk blog saya ni, korang komen je yerk.. insyaallah saya akan cuba perbaiki....

p/s: sorry kalau entry ini terlebih dos gedik.... huhuhu

~dah abis dah~
rasa nak buat segmen sendiri la pulak lepas ni... korang setuju tak??
kalau setuju tolong kasi idea tentang nama segmennya boleh??
huhuhu




16 March 2012

Segmen Cuti Sekolah #2 : Segment 3 In 1 By NabilaMedan

entry ini merupakan entry saya yg ke 70 sepanjang 5 bulan saya berblogging... banyak tak?? hihihi... dan segmen yg terpilih untuk menjadi entry saya yg ke-70 ni ialah segmen kak nabila medan....

 
nak join klik banner yer....

memandangkan cuti sekolah dah nak habis, saya pun mengambil keputusan untuk join segmen ni... bila join segmen ni followers dan readers kita akan bertambah dan secara automatik trafic kita akan naik.... tapi saya join segmen ni bukan sebab nak glamour, tapi untuk menambah kenalan dan mengeratkan hubungan dgn blogger lain....

tanpa membuang masa, saya nak tag:
        kak ika

cepat2 join yer sbb tarikh tutup dia ptg ni!!!

~dah abis dah~




Contest Aku Suka Makan Coklat!!

apa khabar semua?? sihat tak?? ok, semua hari ni saya nak join contest... lama sungguh tak join contest ni... ni adalah contest yg ketiga yg saya join sepanjang saya berblogging ni.... saya telah di tag oleh kak najwa.... thanks a lot kak...

nak join klik banner kat bawah ni yer....
 

bila sebut tentang coklat, mesti akan terbayang makanan yg berbentuk kuboid, berwarna coklat dan rasanya macam rasa coklat (heh, merapu)... betul tak??? hmm.... sebenarnya saya ni pun salah seorang daripada penggemar coklat jugak.... tak kesah la coklat tu jenama apa yg penting ianya coklat dan berwarna coklat... (ayat belit2)..... tapi, coklat jatuh di tangga ketiga selepas kentang goreng dalam carta makanan favourite saya... hihihi...

nak tahu sebab apa saya suka makan coklat?? 
 sebab dari kecil dah terbiasa makan coklat.. selalunya bila mak pergi kedai je mesti suruh mak belikan coklat... kalau tak dapat je coklat mulalah tarik muncung sampai 5cm... selalunya mak beli gula2 atau coklat yg kecil2 je... macam cadbury ni...
 
sejak tulah mula suka makan coklat ni... sekarang bila dah ada duit ni bolehlah beli coklat yg besar sikit.. tapi ada je yg nak mintak... hehehe...
 
yummy... sedap
kadang2 bila kakak balik rumah dari universiti, dia akan bawak coklat.. and waktu tu saya akan makan banyak coklat dalam masa yg sama sampai2 saya cirit birit... huhuhu..
 coklat ni bukan je sedap tapi dia ada khasiat yg tersendiri tau.... tapi jgnlah makan lebih2 sangat nanti lain pulak jadinya..... yeke coklat tu berkhasiat??? nak tahu kebaikan dan keburukan coklat?? klik sini
 saya suka coklat sebab rasanya coklat ni ada kuasa magis tersendiri la... kalau nak dibandingkan semua kek, saya lebih prefer makan kek coklat... kalau dibandingkan aiskrim vanila atau coklat, saya lagi suka aiskrim coklat kot... (vanila coklat dah habis... huhu)
 sebab coklat ni mampu menjadi penenang bila kita tengah stres... cuba bayangkan bila kita tengah marah, pastu kita makan coklat yg cair kat mulut tu... gerentihilang semua rasa marah...

pendek kata coklat is perfect... huhu

nak tag penggemar2 coklat yang lain....

lastly, jom kita tengok gambar2 coklat yg sedap ni... hihi
 
 
 
 
credit: mr google...
selamat menjamu coklat di alam fantasi....

~dah abis dah~
penggemar coklat, jomlah join..... hadiah dia menarik tau!



15 March 2012

the story of our friendship

princess diary sdn. bhd. mempersembahkan sebuah cerita yang bertajuk 'the story of a friendship'
yea... tepuk tangan sikit!!!! (dgn nada gediknya)

kat bawah ni adalah watak2 dalam cerita ni....
 
 

 
 
 
 
*bukan gambar sebenar ye!!  hihi

pada suatu masa dahulu, ada seorang gadis kecil bernama puteri nur afiqah.. dia bersekolah di sekolah kebangsaan taman bersatu... hari pertama bersekolah, puteri terasa sangat kekok. maklumlah, terpaksa bersekolah dgn orang2 asing yang dia tak kenal langsung.... bukannya senang. nasib baiklah puteri berjumpa dgn kawannya waktu kat tabika, iaitu adibah dan hakimah....

lama2, puteri dah terbiasa dgn suasana kat sekolahnya.. rakan2 baiknya pun makin bertambah dgn kehadiran auni, nani, intan, noraini dan shafirah....waktu tahun 6, diorang semua bertungkus lumus belajar sbb pada tahun tu, diorang bakal menghadapi UPSR.... macam2 cabaran yg terpaksa diorang lalui... ish2, kesian diorang... hari demi hari berlalu... akhirnya keputusan UPSR pun diumumkan..... diorang semua dapat keputusan yg cemerlang.... jom ucap tahniah kat diorang.... omedetou gozaimasu!!!

masa berlalu cepat sangat... dan akhirnya diorang pun terpaksalah berpisah...... dan korang nak tau tak... sekarang gadis kecil tu kan tengah menaip entry kat blog dia sambil mengenang kembali memori2 diorang bersama.... uwaaaaa.... sedihnya....

rindunya kat kawan2 sekolah lama... bila teringatkan diorang rasa nak nangis je.... diorangla sahabat baik dunia dan akhirat.... diorang selalu sangat tolong saya bila saya susah.... uwaaa..... 

ingat yerk kawan2... walaupun kita semua terpisah (bukannya berpisah), tapi tak bermakna persahabatan kita akan terputus macam tu jer tau!!!!!


kredit untuk: sini dan sini
thanks for the cute doodle.....

~dah abis dah~




14 March 2012

10 soalan 10 jawapan

 

hari ni saya nak join aktiviti geng fiQ'Ra yg diberi nama '10 soalan 10 jawapan'. ini adalah aktiviti pertama geng fiQ'Ra yg saya join.. sebenarnya dah lama nak join, tapirasa ragu2 nak join sbb takde member card lagi... sekarang dah ada dah....hihihi....

ok, jom tengok soalan cepumas kat bawah ni.....
 Dimana awak tahu tentang kewujudan Geng fiQ'Ra?
ceritanya begini... pada satu pagi yang indah, sedang saya berblogwalking kat blog sesorang blogger ni (tak ingat siapa orangnya, tiba2 ternampaklah member card geng fiQ'Ra ni...pastu apa lagi teruslah bukak blog fiQ'Ra pancake ni.... and then dah tengok aktivitinya, terus lah join.... 

 Apa tujuan awak join Geng fiQ'Ra?
untuk menambah kenalan rakan2 blogger.....

 Apa nama sebenar awak? (jangan la tipu2,elok mak ayah bagi nama kan?)
nama sebenar saya mengikut surat beranak dan kad pengenalan ialah Puteri Nur Afiqah bt. Megat Abdul Samat...

 Berapa umur awak tahun 2012 ni? (jujur la. buat apa nak malu)
13 tahun..... muda lagi kan???
 
 Apa cita-cita awak selama awak hidup?
nak jadi cikgu dan sekaligus jadi penulis novel
 
 Andai awak difitnah sampai diheret ke penjara + hukum gantung, apa yang awak akan buat?
berusaha menegakkan keadilan!!!! dan berdoa supaya kebenaran terbongkar....

 Awak percaya tak rakan alam maya?
percaya sikit2 je.....
 
 Awak suka cabaran? kalau ya, contoh cabarannya?
 tak berapa suka dgn cabaran....

 Awak makan berapa kali sehari?
 2/3 kali sehari.... kat asrama 4 kali sehari...

 Andai kata ajal awak sudah makin hampir, 5 perkara yang awak akan buat sebelum awak meninggal dunia?
1. minta maaf kat semua orang
2. memaafkan semua orang
3. buat orang2 di sekeliling gembira
4. memohon keampunan daripada Allah...
5. berbakti kepada dunia.......

ye, dah siap dah... jawapan2 kat atas ni jujur ikhlas dari lubuk hati yang paling dalam yer....

~dah abis dah~