30 November 2012

our wonderful today !

moshi2 semua!!
saya menaip entry ditemani seekor kucing oren yang menggedik bergolek2 kat sebelah saya.. ish, kucing ni.. sibuk je.. kan dah tak boleh tumpukan perhatian nak taip entry, asyik nak tengok muka comel  kau tu je..

alhamdulillah,  hari ni kita masih lagi diberi kesempatan untuk menghirup udara yang merupakan campuran oksigen, nitrogen, karbon dioksida, gas nadir dan bahan2 lain.. (eh2, ni dah masuk bab  mata pelajaran sains tingkatan 1 ni..) alhamdulillah, hari ni kita juga masih lagi diberi kesempatan untuk hidup di muka bumi ini *bukan muka buku yer* yang indah dan permai.. 



hari ni hari Jumaat kan? korang semua mesti dah tau kan yang hari Jumaat ni ada banyak kelebihan kan? and untuk entri kali ni, saya nak sharekan tentang kelebihan Hari Jumaat ni.. nak tau betapa 'wonderful' nya hari Jumaat ni? jom, tengok kat bawah... 

KELEBIHAN HARI JUMAAT 

berlakunya hari kiamat

Dalam suatu hadis riwayat Muslim, Rasulullah SAW ada menyebut bahawa:
“Pada hari Jumaat juga qiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”

nabi Adam diciptakan dan disingkirkan dari syurga

Hari ini nabi Adam a.s diciptakan, dan hari ini jugalah beliau diturunkan daripada syurga. Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:
“Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”

penghulu segala hari

Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana Islam meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain. Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud:
“Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).” 

selamat dari fitnah kubur bagi yang mati pada hari jumaat

menurut Rasulullah:
“Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah daripada fitnah kubur.”

kebaikan dengan memotong kuku

Ibnu Masud berkata,
“Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”

makbulnya doa diantara dua khutbah

“Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba mukmin apabila meminta (berdoa) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan doanya atau ia meminta Allah melindunginya daripada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan.” (Hadis riwayat Tirmizi).

so, pada hari yang mulia ini, kita digalakkan untuk memperbanyakkan amalan kita..  tapi, ingat! bukan cuma hari Jumaat je kena buat amalan banyak2, hari2 lain pun sama jugak...


kredit 
 gambar: sini
 info: sini




~dah abis dah~



29 November 2012

crying ?

uwaa.... 
kenapa budak ni nangis yerk ? sian dia..

moshi2 semua.. 
kenapa saya taruh tajuk kat atas tu 'cyring' yerk? siap ada tanda soal  lagi tu... mesti korang tertanya2 kan... ala, korang tak tertanya2 ke? hurm.. kalau tak tertanya2 tu, korang buat2 tertanya2 jelah yerk..
okey, abaikan apa yang saya cakap tulis kat atas tu yerk. 

okey, siapa kat sini suka menangis  kalau ada problem tak kisah lah masalah personal ke, masalah keluarga ke, duit seposen hilang ke.. lambai tangan dekat dengan laptop!  eh2 ramainya...  hurm, bukan korang je yang suka menangis bila ada masalah, orang yang menaip entri ni pun suka nangis jugak.. *huhu, kantoi la pulak*..

siapa cakap dalam hidup ni kita tak boleh nangis... kena selalu hepi je ... ish2, salah tu!  kadang2 kita perlu jugak menangis! kalau tak kenapa air mata tu diciptakan... bukankah setiap apa yang telah diciptakan itu ada kegunaan untuk kita semua.. betul tak ? *angkatkening*

"menangislah...
jika itu yang mampu buat hati kita lebih tenang...
kerana Allah kasih pada kita,
Allah ciptakan air mata..."

~kredit to google~

bukan cuma ketawa je ada kelebihan, menangis pun ada kelebihan jugak.. nak tau ? jom tengok...

 KELEBIHAN MENANGI

  Membantu penglihatan

Air mata boleh membantu penglihatan seseorang. Cairan yang keluar dari mata dapat mencegah dehidrasi pada membran mata yang membuatkan penglihatan menjadi kabur.

 
 Membunuh bakteria

Tidak perlu ubat titis mata, cukup air mata yang berfungsi sebagai antibakteria semulajadi. Di dalam air mata terkandung cairan yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95 peratus bakteria-bakteria yang ada dari dari keyboard komputer, pegangan tangga, bersin dan tempat-tempat yang mengandung bakteria, hanya dalam 5 minit.

 Meningkatkan mood

Seseorang yang menangis dapat menurunkan tekanan kerana dengan menangis, mood seseorang akan meningkat kembali. Air mata yang dihasilkan dari menangis karena emosi mengandungi 24 peratus protein albumin yang berguna untuk tubuh.


 Mengeluarkan racun

Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa kajian tentang air mata dan menemui bahawa air mata yang keluar dari menangis kerana emosional mengandungi racun. Tapi jangan tersalah, keluarnya air mata yang beracun itu menandakan bahawa ia membawa racun dari dalam tubuh dan mengeluarkannya melalui mata.

 
 Mengurangkan stress

Bagaimana menangis dapat mengurangkan stress? Air mata dapat mengeluarkan hormon stress yang terdapat dalam tubuh iaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin. Selain menurunkan level stress, air mata juga membantu melawan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh stress seperti tekanan darah tinggi.


 Membina ukhwah

Selain baik untuk kesihatan fizikal, menangis juga membantu seseorang berukhwah. Biasanya seseorang menangis setelah menceritakan masalahnya di depan kawan-kawan atau seseorang yang dapat membantu, ini akan meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosialisasi.

 
Melegakan perasaan

Semua orang rasanya merasa demikian. Meskipun Anda dihujani dengan berbagai macam masalah, namun setelah menangis biasanya akan muncul perasaan lega. Setelah menangis, otak dan jantung akan menjadi lancar, dan itu membuatkan seseorang merasa lebih baik dan lega.

#kredit to sini

Tengok.. banyak kelebihan menangis  tau! tapi lepas ni janganlah pulak korang nangis 24 jam sampai mandi tak kenyang, makan tak basah pulak.. kita mestilah seimbangkan antara ketawa  dan menangis barulah hidup kita gembira.. 




~dah abis dah~





I want doodle from Bieha

Puteri Nur Afiqah bt Megat Abdul Samat
Princess Diary,
Jalan New Post,
Taman Dashboard,
00000, Blogger,
Perak Darul Ridzuan.

29 November 2012.

    Kehadapan Cik Bieha dan sahabat2 blogger yang dikasihi sekalian.. semoga korang semua sihat sejahtera atau bak kata omputeh 'in the pink of health'  disamping blog2 korang yang comel lagi cun tu..

    Tujuan adinda *ish, adinda? geli la pulak* tujuan saya menulis surat ini adalah untuk memberitahu kepada korang semua bahawa satu segmen 'doodle' telah diadakan Cik Bieha  kita yang cantik manis bak pungguk rindukan bulan.. eh2.. silap peribahasa la pulak.. maksud saya bak bulan dipagari bintang.. hehe.. jangan marah yerk.. saya dengan 'suka dan bercita2' nya ingin memaklumkan bahawa saya nak join segmen ni.. di bawah ni saya tempekkan sekali banner untuk segmen yang comells ni..

    Mesti korang tertarik  nak join segmen ni bila dah tengok banner yang cantikmenariktertarikkaumemangdaboom ni kan? I dah agak dah.. I pun macam uolls jugak.. hehe.. eh2, kenapa tiba2 gedik pulak ni.. ehem2..testing lalalala .. okey, sebelum korang semua join segmen ni, pastikan korang ikut syarat2 ni tau..

  • Follow blog Bieha.
  • Like page Bieha (Hover "hover me" yang dekat atas and like!)
  • Buat satu entry "Segmen "I want doodle from Bieha"
  • Letak banner kat atas tue dan linkkan ke entry ni.
  • Tag seberapa ramai orang yang korang nak dan pastikan mereka tahu *sunat
  • Letak link ENTRY tu dekat comment entry nie SAHAJA (di shoutbox tidak akan diterima)
  • Done~

Pemilihan pemenang berdasarkan:
-Top refferal: 2 pemenang \Ikut citarasa sendiri/
-Entry kreatif (bodek jangan tak bodek): 4 pemenang \Single doodle dengan 2 item tambahan/
-Random: 4 pemenang \Single doodle/
  
    Disebabkan Cik Bieha suruh 'bodek jangan tak bodek' , saya pun nak mulakan sesi membodek saya atau dalam erti kata lainnya.. menggedik..

' Awak2, awak nak tau tak, mula2 saya ingat awak ni dah umur 20 tahun.. sebab blog awak sangat superb.. tapi rupa2nya awak ni 13 tahun.. kiranya, kita ni sebaya la kan? Awak2, nak tau tak first time saya masuk blog awak, saya terkaku.. lepas 1 jam baru saya boleh gerak balik.. serious saya cakap, blog awak memang cantik.. especially doodle kat header tu.. rasa nak cubit sampai lebam je.. Awak2, saya suka sangat dengan dooodle yang comey2.. saya join segmen ni pun sebab saya teringin sangat nak dapat doodle free.. sebabnya, saya ni tak reti nak mendoodle.. tangan ni ha,dah macam kayu balak je.. doodle kat header tu pun curik kat pak cik google yang duduk kat sebelah rumah.. oh ya, akhir kata teruskan mendoodle yerk.. buat doodle yang comel lotte banyak2 tau..huhu.. chaiyok2 !!'

kalau korang rasa nak muntah tu, silakan yerk sebab saya pun rasa nak termuntah ni.. maklumlah, dah terlebih gedik sangat2 ni.. ingat! jangan tiru aksi gedik ni di rumah tau !

yang benar,
Puteri Nur Afiqah

p/s: sorry yerk Bieha kalau entry ni terlebih panjang dan ter'over' gedik sangat.. huhu.. maklumlah, dah lama tak menulis surat kiriman tak rasmi.. 
kepada blogger2 sekalian, join jangan tak join! tarikh tutup --> 16 Disember jam 5.00 pagi<--



~dah abis dah~