29 August 2015

Budak budak.


Image result for islamic quotes about life tumblr

Otak rasa tepu, blog dah berkulat tapi tangan dok gatai nak menaip. *Sigh*

Currently, i'm home. Sedang bergolek- golek bersama bantal busuk. Orang lain semua dah sampai rumah semalam tapi me baru sampai rumah hari ni, baru nak rasa nikmat menghirup oksigen kat rumah. So, meh sini aii cerita. Semalam aii balik rumah cikgu aii uollz. Haha.

Ceritanya bermula begini. Tahun lepas, batch aku ada organised jamuan batch. So, ramai cikgu2 yang datang waktu tu. And this one cikgu, *cikgu kh to be exact* bawakla anak2 nya bersama. Nak dijadikan cerita, anak sulung cikgu ni mai la kat aku pastu tutup muka malu2 pastu lari. Aishh. And bayangkan bila aku yang anak bongsu bertemu dengan budak kecik darjah duaa yang takde kakak, perghh memang haru biru kelabu ungu jadinya. Maka kami pon bermain acik kejar bersama. Yelahh, takkan nak main basketball pulak kot.

*okey, makin melalut ke laut entri ni*

So, dipendekkan cerita, cikgu tu pon bawaklahh aku pergi rumah dia as anak dia rindu katanya kat aku. hhaha. nampak tak penangannya di situ. Pluss cikgu kata nak sambut birthday anak2 dia.
Asalnya, seribu satu alasan aku reka sebab taknak pergi. Nak buat spek la. *padahal buat spek hari sabtu*. Tapi bila aku ada kawan aku ikut jugak, maka aku pon ikut.

Sampai je kat rumah cikgu, aku dan kawan aku terpaksa melayan 4 orang kanak- kanak. Dini, Aqil, Lisa dan Baby. Siyes, diorang semua comel. Tapi nak melayannya, masyaAllah memang tak cukup tangan. Asalnya, kitorang bredua nak tolong cikgu, nak belajar masak nasi ayam lahh kononnya. Sekali, kitorang tertidur. kepenatan yang teramat melayan kanak-kanak. *Mohon jangan ambil saya buat calon isteri*



Pendek kata, it was the best experience in my life. Main acik kejar dengan budak budak. Celebrate their birthday. Best. Sangat best untuk seorang anak bongsu macam aku. Menjaga budak budak, pergh. siyes susah. Baru aku tahu feelingnya macam mana. Betapa penatnya seorang ibu jaga anak-anak. And, aku sangat respect kat cikgu tu. Cikgu tersangat sangatlahh sabar jaga anak- anak dia. Pluss macam mana cikgu jaga anak-anak dia, macam tu jugaklahh dia jaga anak murid dia. itu yang paling buat aku terharu.


Me: Aqil, ustazah ajar apa kat sekolah?
Aqil: Ustazah ajar pasal hari kiamat.
Me: Hari kiamat tu apa?
Aqil: Hari kiamat tu, semua benda hancur. Semua orang mati.
Me: Aqil mati tak?
Aqil: Mati lah.
Me: Akak pon mati ?
Aqil: Yelahh. Semua mati. Pastu, orang baik akan masuk dalam syurga. Orang jahat semua kena bakar dalam neraka.
Me: Aqil baik ke jahat ?
Aqil: *Diam*
Me: Aqil nak masuk syurga ke nak masuk neraka ?
Aqil: Taktau. Akak nak masuk mana?
Me: Mestilah nak masuk syurga. Kalau aqil nak masuk syurga, aqil mestilahh jadi baik. Faham?
Aqil: *senyum*


My conversation with aqil. Dalam hati aku kagum sangat dengan budak  budak tu. Diorang punya rasa ingin tahu tu. Pergh. wajar bagi a pluss pluss. Lisa tanya aku kenapa kena solat, Dini tanya kenapa pakai tudung pakai stoking sampai aku pun terkelu nak cakap apa. And diorang cakap aku cantik pakai tudung. *hhhaha, riak kejap*

Aku rindu nak kembali pada zaman tu.
Zaman aku tak bersahabat baik dengan dosa maksiat munkar.
Zaman aku putih bersih tanpa terpalit dengan kotoran.
That kids really bawak something pada aku.
Bawak rasa rindu aku pada fitrah.

And, aqil bagi aku batang aiskrim kaler purple.
Buat penunjuk untuk mengaji katanya.
*Terharu*



Perlukan babysitter?
Contact je kat blog mahupun kat fb.
Haha.
Kbai.