31 May 2016

Guru .


Ustaz once told me this story time kelas quran sunnah.

-----

Seperti biasa petang itu, orang ramai memenuhi masjid kufah untuk mengikuti majlis pengajian ilmu hadith. Sedang beliau mengajar, seorang yahudi datang. Beliau terus bangun dan tunduk hormat. 

Lalu beliau berkata dengan penuh rasa hormat, "Adakah apa-apa yang dapat saya bantu?"

"Sebentar tadi saya singgah di kedai kamu untuk membeli sehelai baju. Saya tidak cukup duit mahu membelinya kerana harganya di luar kemampuan saya. Pekerja kamu tidak setuju apabila saya minta diturunkan harga."

"Selepas saya selesai mengajar, saya akan datang. Tuan tunggu di sana dan tuan akan dapat baju itu,"

Semua yang berada di majlis itu terkejut. 
"Tuan guru, bukankah lelaki itu cuma soerang lelaki yahudi. Mengapa tuan begitu hormat kepadanya hingga berdiri menyambut kedatangannya?"

Beliau menjawab, "Dia guru saya kerana itu saya menghormatinya. Lelaki itu banyak memelihara anjing dan saya pernah bertanya kepadanya cara untuk mengenal anjing yang telah cukup umurnya. Lelaki itu memberitahu saya bahawa seekor anjing itu sudah cukup umurnya apabila ia sudah kencing berdiri. Sesiapa saja yang mengajar saya walau satu ilmu, dia adalah guru saya."

Dipendekkan cerita, beliau menghadiahkan baju yang diingini oleh lelaki yahudi tersebut. Dan lelaki yahudi tersebut menyatakan hasrat untuk berguru dengan beliau.

------

Beliau, imam abu hanifah. Seorang ulama hebat, yang tinggi ilmunya mampu hormat pada seorang yahudi yang hanya mengajar sekecil kecil ilmu.
tapi kita, ilmu cuma sekecil sel, ke mana hilangnya hormat pada guru yang mengajar kita?

Jika hari ini seorang perdana menteri berkuasa
Jika hari ini seorang raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
dengan lembut sabarnya mengajar tulis baca

Guru. Profesion yang kadang kadang orang pandang remeh. konon takde class. konon gaji tak boleh bawa ke mana. heh, inilah dia mentaliti manusia zaman sekarang.

 Kadang kita tak sedar, sebesar besar kerja yang ada kat dunia ni, sebesar besar gaji yang kita dapat sekarang ni, semuanya bermula dari sekecil kecil guru tadika. can we just imagine, kalau takdanya seorang guru tadika yang sanggup ajar abc, kita takkan boleh membaca, takkan boleh pegang ijazah bergulung gulung, takkan boleh duduk pusing pusing kerusi dalam office yang ada air cond. kan?

Banyak.
Banyak sangat jasa dan bakti mereka yang kita selalu pandang sebelah mata. dan mungkin dua dua mata kita pejam rapat. fikir balik
Each time kita tak mampu buat soalan add math, siapa yang tolong kita selesaikan?
each time kita rasa homesick nak balik rumah, siapa yang tolong bagi kata semangat untuk kita?
each time kita dah takde duit nak beli makanan, siapa yang tolong pinjamkan atau kadang kadang tolong sedekahkan duit mereka untuk kita.
siapa lagi kalau bukan mereka?


Teringat masa dulu kecik kecik, each time hari guru, selalu ajak mak pergi kedai beli hadiah untuk cikgu. buat kad hari guru. sampai kadang kadang bila tak dapat nak beli hadiah yang mahal mahal untuk cikgu, mulalah tarik muncung empat belas inci. Sekarang, each time hari guru dari form 1 sampai form 5, tak pernah langsung bagi hadiah kat cikgu cikgu. konon dah besar, hadiah hadiah ni standard untuk budak budak kecik je. Heh. Dah masuk form 5, baru nak sedar. Kenapalah selama lima tahun aku duduk kat sekolah ni, tak pernah sekalipun aku bagi hadiah kat mereka, bagi kad untuk mereka.
Huh, sungguh terkilan.


mungkin sekarang kita dah makin tak rasa betapa banyaknya jasa guru kat kita. sebab apa? sebab kita dah makinn besar. konon semua benda yang kita buat ni adalah usaha kita sendiri. konon dah boleh berdiri atas kaki kita sendiri.
mohon.
mohon sangat sangat.
siapa pun kita sekarang, jangan pernah buang rasa hormat pada seorang yang namanya guru tu, k ?


Hargailah cikgu- cikgu kita. sebab merekalah asbab kita berjaya sekarang.


kadang kita tak sedar, kenapa susah sangat ilmu tu nak masuk dalam otak kita. mungkin, sebab kita tak pernah cuba untuk rendahkan diri dan hormat mereka. mungkin sebab kita pernah mengguris hati mereka.


Walaupun dah 17 hari berlalu, tapi takde istilah terlambat untuk buat sesuatu kan?
jadi eventhough you are not reading this,
dengan penuh rasa rendah hati, saya minta maaf cikgu.
maafkan saya atas kesilapan yang pernah saya buat sepanjang lima tahun saya timba ilmu kat sini. maafkan saya yang memang pernah menyakiti hati cikgu.
terima kasih. berbaldi baldi jasa yang cikgu dah curahkan untuk saya yang takkan mampu saya balas sampai akhir hayat.
hanya Allah yang mampu balas. moga kepenatan kalian dibalas dengan syurga Allah yang maha luas.


Buat kita yang bergelar pelajar, pandanglah mereka, tataplah mereka dengan penuh rasa cinta. Hargai mereka, sayangi mereka dan berterima kasihlah pada mereka.

Buat mereka yang ingin menjadi seorang guru, teruskan niat murni kalian. ummah ini masih sangat perlukan insan insan yang tabah seperti kalian. yang tak pernah lokek curahkan ilmu dan bakti.


Buat guru, selamat hari guru, cikgu,
kami sayang cikgu lillahi taala :)






01 May 2016

Migrasi .



Allah campak kita
Kat satu tempat. Satu situasi yang kita tak pernah expect kita akan berada kat situ.
Puas kita pujuk hati. Pujuk hati kuat berdiri. 
Bukan mudah.
Ambil masa berhari, berminggu malah berbulan lamanya.
Hingga akhirnya satu masa.
Hati dah mula berdiri sendiri.
Tanpa perlu ada diri yang memujuk hati.
Hati dah mula berlari riang, gembira dan tertawa.
Mula senang dan sayang dengan situasi yang kita diami.

And
Sampai satu masa.
Allah suruh kita injak kaki, 
Pergi tinggalkan situasi yang kita sayangi.
Allah suruh kita migrasi,
Puas kita menangis meronta meraung meratapi 
Sungguh dunia ini kejam dan tak pernah ada simpati.

Migrasi itu terkadang terlihat  kejam. Terlihat tak indah.
Bukan mudah.
Nak adaptkan diri semula. Nak pujuk kembali hati.
Mungkin ambil masa yang lebih lama, berminggu berbulan malah tak mustahil bertahun lamanya.

Namun wahai hati.
Di balik migrasi itu ada something yang Allah nak ajar kita.
Allah bukan cuma nak kita migrasikan kaki.
Tapi Allah nak kita migrasikan diri. Migrasikan hati.
Migrasi diri menjadi diri yang baru. Migrasikan hati menjadi hati yang baru.
Tajdid balik niat yang dah luput dah expired.
Seiring sejalan serentak senada dengan situasi yang baru.

Migrasi itu bukan untuk ditangisi. Tapi migrasi itu disyukuri.
Sebab di setiap migrasi itu tersembunyi sesuatu yang indah.
Andai dilihat dengan mata hati yang indah.


*********


Dalam hijrah itu sentiasa ada kebaikan. Jadi, jangan takut andai satu hari nanti kita terpaksa keluar dari satu situasi yang kita dah rasa sebati. 
Sebab bumi Allah ni terlalu luas. Masih banyak yang kita belum dan boleh kita belajar.
Dalam situasi yang baru. Tempat yang baru. Suasana yang baru.
Dan jangan pernah takut untuk melangkah. Kerana langkahan yang keseribu itu bermula dengan langkahan yang pertama.


Some flowers grow best in the sun, while others do well in the shade.
Allah knows what is best for us so He puts us where we grow the best. 
:)



Somehow, i just miss the old class and the old environment.
Will try to adapt dengan suasana kelas yang baru.
Haha.