06 June 2016

Thoughts .



aku mimpi .

waktu tu kat dorm. 17 januari. a day before my birthday. 
atas katil, berlambak lambak hadiah. from azimah ngan timah, they gave me hadiah, pembalut kelabu bunga-bunga. dalam tu ada satu frame.
dalam frame tu ada gambar aku. dan tenji. 
hanis pun bagi hadiah. cekelat ferrero rocher. ada kertas warna kuning sekali, tulis wish.
adik adik dorm pun bagi hadiah, berterabur apollo atas katil.
and they sang birthday song to me.

esoknya, 18 januari.
aku masuk kelas macam biasa. just then, ada someone masuk. dia letak satu beg kertas kaler hitam atas meja.
bila dia kira satu, dua tiga. semua orang nyanyi.
aku terharu. aku senyum.
aku bukak beg kertas hitam tu. *senyum* dalam tu ada jam. jam besi kaler kelabu, muka biru.
cantik. sangat.

aku terjaga .

sebab dengar bunyi bising dari dapur. 
aku cuba sambung tidur balik, konon nak sambung balik mimpi tadi.
tapi, mak datang, kejut bangun sahur.
ceh. --"


and indeed .
the most beautiful dream ever sejak aku lahir. dan aku ingat jelas every single thing dalam mimpi tu, kaler and the people there.

being love by everyone.
uh , its about the feeling. 
seronok .
sangat .

---------

aku rindu. rindu untuk hidup kat era kanak kanak dulu. where people semuanya sayang menyayangi. berkawan, riang gembira main loncat loncat sama sama. sekarang , makin lama aku membesar, makin aku sedar kasih sayang tu dah makin hilang.
now , people with hatred, jealousy, revenge everywhere.
kutuk mengutuk, cari kesalahan satu sama lain.

no, i'm not talking about you. 
i'm talking about us. ye, kita semuanya.

mana hilangnya sifat kasih sayang kita.
laut china selatan atau kat tong sampah jiran rumah sebelah ? uhuk.

Berpegang teguhlah kamu sekalian pada agama Allah, dan janganlah kamu berpecah belah. Ingatilah karunia Allah kepadamu, ketika kamu dahulunya bermusuh-musuhan, lalu dipersatukan-Nya hatimu, sehingga kamu dengan karunia Allah itu menjadi bersaudara. Dan kamu dahulunya berada di tepi jurang neraka, lalu Allah melepaskanmu dari sana. Demikianlah Allah menjelaskan keterangan-keteranganNya kepadamu supaya kamu mendapat petunjuk. Al-Imran: 103

Allah persatukan kita , dengan kasih sayang.
jadi wahai sayangku. daku menyeru disini.
ayuh, cari balik sifat penyayang yang dah hilang dalam hati ni. sebab kasih sayang tu, layaknya ada dalam hati.


aku tak tahu kenapa aku menulis sekarang.
mungkin sebab aku rindu, rindu untuk balik kat mimpi tadi, where people there at that time penuh dengan sifat kasih sayang yang dah makin mati sekarang. 
*sumpah rasa nak ulang balik mimpi tadi dan hadam lumat lumat.*

dan aku bersyukur, sebab Allah pinjamkan the feeling of being loved by everyone.
even sekejap.



sebab rasa aman, bahagia dan kasih sayang yang abadi tu, semuanya ada kat syurga.

Dan mereka mengikuti jejak kaum Muhajirin dan Anshar sampai hari kiamat, mengucapkan doa: "Ya Tuhan kami, ampunilah dosa saudara-saudara kami yang telah beriman lebih dahulu dari kami. Dan janganlah Engkau biarkan kedengkian sampai bersarang dalam hati kami terhadap orang-orang yang beriman. Ya Tuhan kami, Engkau sungguh-sungguh Maha Penyantun dan Penyayang. Al-Hasyr: 10

teringat waktu kecik-kecik. lepas sahur je mak mesti paksa suruh gosok gigi.
sekarang, dah tak payah paksa dah. dah pandai buat sendiri.

heh .
baru sedar diri dah umur 17 . --"






05 June 2016

Puasa .



dikisahkan jauh sebelum penciptaan manusia, dua makhluk telah dicipta.

yang nantinya dua makhluk itu akan ditanam dalam diri manusia.


makhluk pertama dipanggil menghadap Allah. dan makhluk itu taat, lalu maju menghadap Allah.
makhluk itu ditanya oleh Allah, "siapa aku dan siapa engkau? "
makhluk itu menjawab, "Engkau adalah Tuhan yang menciptakan aku, dan aku adalah hambamu yang lemah."
"Sesungguhnya, Aku menciptakanmu sebagai makhluk yang mulia daripada yang lainnya." kata Allah.

Selanjutnya, makhluk kedua dipanggil menghadap Allah. egonya makhluk tersebut, makhluk tersebut langsung tak berpindah dari tempatnya, seolah olah tak mendengar perintah Allah, hingga beberapa kali diulang, barulah makhluk itu datang menghadap Allah.

makhluk itu ditanya soalan yang sama seperti makhluk pertama.
"siapa aku dan siapa engkau"
"engkau adalah engkau dan aku adalah aku" jawab makhluk itu dengan angkuh.

mendengar jawapan tersebut, Allah menghumban makhluk itu ke dalam neraka selama 100 tahun. Setelah seratus tahun, makhluk itu dipanggil semula menghadap Allah.
"Engkau telah aku hukum dan aku siksa di dalam neraka selama 100 tahun, sekarang jawab pertanyaanku, siapakah aku dan siapakah engkau?" tanya Allah.
"engkau adalah engkau dan aku adalah aku" 

dan Allah melempar makhluk tersebut ke dalam neraka lapar dan dahaga selama seratus tahun. seratus tahun berlalu dan Allah memanggil kembali makhluk tersebut.
"engkau telah aku hukum selama 100 tahun dalam neraka lapar dan dahaga, masihkah engkau bodoh dan tidak tahu siapa aku dan siapa engkau?" tanya Allah.
"engkau adalah Tuhan yang menciptakan aku dan aku adalah makhluk ciptaanmu".

--------

makhluk pertama itu akal, yang taat pada Allah tanpa banyak soal.

dan makhluk kedua itu nafsu, degil keras kepala macam batu, dan lagi keras dari batu.

---------

Tinggal berapa jam je lagi. Jadi, untuk semua umat Islam, selamat berpuasa.

rebutlah segala ganjaran special yang Allah tawarkan untuk kita, yang specialnya lebih daripada discount 70 percent baju raya kat shopping mall.

gunakan nikmat ramadan ni, untuk kita basuh dan cuci nafsu kita sebersih-bersihnya.
supaya pada akhirnya nanti, akal kita mampu untuk kawal nafsu kita.

Puasa ni hadiah daripada Ilahi. appreciate and take it for granted. 

Moga puasa kita tahun ni, jadi puasa yang lebih baik daripada sebelumnya. 
Moga puasa kita tahun ni, adalah puasa yang ikhlas kerana Ilahi.




dan, moga pengakhiran puasa kita nanti adalah taqwa :)